Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Костов подава оставка (видео)

Елица Мартинова 13 май 2013 в 11:32 26722 36

Иван Костов Снимка: БГНЕС
Иван Костов Снимка: БГНЕС

Председателят на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов подава оставка след "силно разочароващите" резултати от парламентарните избори.

Новината съобщи самият той на брифинг в централата на партията.

"Призоваваме всичките си привърженици да останат сплотени зад нашите ценности и принципи. Всички ние, вашите неуспели кандидати, ще го направим - няма да се разделим, ще бъдем заедно. Насрочваме Национално събрание на ДСБ на 23 юни, когато нашето ръководство ще подаде оставка и ще изберем нов лидер и ръководство на партията", каза Костов. По думите му новото ръководство трябва да реши в каква посока да поеме партията, дали и как дясното пространство в България може да се обедини.

Нов лидер означава нов лидер, отговори на въпрос на журналисти Иван Костов за възможността дали той би останал на поста си след събранието.

"Съжаляваме за резултатите, те са силно разочароващи", призна тъмносиният лидер.

Председателят на ДСБ бе категоричен, че няма да преговаря с БСП под никаква форма, дори от левицата да дойде покана.

"Партията не може да участва в коалиция с БСП като извънпарламентарна формация – това е абсурдно. За каквато и да е коалиция с БСП не може и дума да става. Те рискуват да направят правителство то типа на Беров, което да продадат като програмно, а резултатът ще е печален.“ отсече Костов.

Той изрази притеснение от изборните резултати, като подчерта, че те не вещаят на страната скорошно излизане от кризата.

"Има такива тежки задачи, които учителят по математика, ако ги даде на всички паралелки, ще може само един ученик да ги  реши. Всички останали са мнозинството от учениците, но не могат да решат задачата, аз искрено желая на България да не й се случи това нещо", каза Иван Костов.

В малките часове на деня зам.-председателят на тъмносините Радан Кънев също обяви, че подава оставка. Тази сутрин намерение да напусне партийното ръководство обяви и Петър Москов.

ДСБ събира малко над 3% от гласовете на парламентарния вот, показват неокончателните резултати на ЦИК.

Това са първите избори в демократичната история на страната, в които десницата няма да има нито един депутат в Народното събрание.

На 12 май СДС получи около 1,5 на сто от гласовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!