Литератори предупреждават: Вкусът към книгите не се мери с термометър

12 май 2013 в 15:33 10977 4

Българинът обича литартурата
Българинът обича литартурата

OFFNews попита най-добрите книжарници за литературните предпочитания на българите в днешния ден. Оказа се, че 7 заглавия се открояват над останалите и се харчат най-добре.

Винету (Карл Май)

Името ми е Червен (Орхан Памук)

Знакът на Сокола (Карлос Кастанеда)

Моята борба (Адолф Хитлеров)

Снаха (Георги Караславов)

Как се лови риба скат (Валерий Семьонович)

Командирът на полка (Иван Костаев)

Свидетели сме на безпрецедентно насилие над литературния вкус на българите, коментираха нашите литертори. В момента единственото сигурно нещо, което може да се каже е, че симпатиите към "Винету" и "Името ми е Червен" са изравнени, като "Винету" е с едни гърди напред, но литературата няма инструмент да прецени, коя книга има надмощие. Всички опити да се мери вкус с термометър, дължина на скока или продажби на пазара в Македония, са насилие на българския вкус и целят да го изкривят.

Ясно се откроява втората двойка предпочитани книги - "Знакът на Сокола" и "Моята борба". Първата много трудно се измерва с познатите ни категории и всички спекулации около нея са прибързани.

3 заглавия се борят да влязат сред големите. Интересът засега е към "Снаха" и "Как се лови риба скат".

"Командирът на полка" засега е извън борда, но остава със сериозни шансове да го прескочи.

Вкусът на българина показва огромно разноообразие. Хич не е малък процентът на тези, които избират книги извън най-популярните заглавие. Вкарването на термометри, хронометри и пазарни единици в литературния анализ в момента има за цел да склони по-екзотично настроените читатели да четата най-масовите книги, смятат литературоведите ни.

Страстта на българина към литаратурата е значително по-висока от очакваната. До края на деня са възможни всякакви изненади.

Анализът на литераторите ни е по данните към 13 часа. От 15 часа насам започват да постъпват обновени данни, които ще бъдат обсъдени около 16 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови