Прокуратурата потвърди: ГЕРБ готвели фалшиви избори

11 май 2013 в 17:21 11692 29

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В складови помещения на печатницата „Мултипринт“ в Костинброд са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори. Това потвърдиха от прокуратурата в съботa следобед.

В прессъобщение на прокуратурата се съобщава още, че по случая е образувано досъдебно производство по чл. 282 и 169 от Наказателния кодекс, които касаят превишаване на права и нарушаване на тайната на гласуването, както и за опит за преправяне на резултатите от избори.

От прокуратурата са установили, че откритите количества бюлетини са извън договорената с Министерски съвет бройка, като дружеството, което е ангажирано с отпечатване на бюлетините, е изпълнило задълженията си към правителството.

В съобщението на прокуратурата се казва още: След получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС), Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 1б9г НК. На 10.05.2013 г., късно вечерта е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница „Мултипринт" в гр. Костинброд, както и разпити на свидетели.

„Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10.05.2013 г. бюлетини са извън тези количества.

Разследването по досъдебното производство продължава. Заради това, че в неделя предстоят избори, прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица.

Бюлетините /общо 10 палета/ са поставени под засилена охрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!