Бедстващите в с. Бисер получиха помощи от OFFRoad-Bulgaria

ОFFNews 09 февруари 2012 в 17:31 4117 0

И в Бургас днес натовариха огромното количество дарения и ги закараха към засегнатите села.
И в Бургас днес натовариха огромното количество дарения и ги закараха към засегнатите села.

Бедстващите от село Бисер получиха помощи от OFFRoad-Bulgaria. Хората благодариха на момчетата от Форума, че са направили перфектна организация и помощите са достигнали до най-нуждаещите се.

Нашите хора са оставили в село Бисер около 1/4 от помощите. В момента пътуват към Свиленград. Говорили са с кмета на града и на площада ги чакат много пострадали от бедствието.

„Преди малко пристигнахме, раздаваме храна, ботуши, хората ни чакат едва ли не като месии. Първите ми впечатления са, че жителите имат достатъчно помощи, но няма организация. Има много продукти, получени са много помощи, но няма изготвена организация за тези неща. Сега момчетата от Димитровград от OFFRoad-Bulgaria създадоха организация и раздаваме помощите“, коментира пратеникът на OFFNews в с. Бисер Васил Георгиев.

По думите на жител от селото в началото на получаването на помощите са се наредили предимно хора, които нямат нужда от помощ, защото къщите им са непокътнати.“Днес има организация, до всеки човек от вашите хора от OFFRoad-Bulgaria има жител на с.Бисер, който да казва кой е нуждаещ се. Аз получих гумени ботуши“, коментира потърпевша от наводнението жена.

Друг жител на селото каза, че разполагат с ботуши и одеала. “Вашата организация се опитва да ги раздава на нуждаещите се, а не да се спекулира. Вече всичко е раздадено. Първите неща, като дрехи, вода и храна, са раздадени“, каза още той. Според репортера на OFFNews бедстващите имат нужда от бяла техника, поне една пералня, защото хората няма къде да изперат дрехите, с които са, а нямат много други свои.

„Благодарение на OFFRoad-Bulgaria ще помогнем на много хора. Дай Боже да има повече такива в подобен момент. Ако сега не се обединим като нация, не знам кога", коментира пред OFFRoad Radio Ася Райкова, зам.- кмет на Свиленград. По думите й обстановката в Свиленград е по-спокойна. В квартал "Гебран", който беше почти залят от водата, сега се образува лед, както и в най-крайните точки от града, като по ул. „Граничар“ и ул. "Кричерна“ към момента се извършват почистващи дейности.

По думите на зам.-кмета на Свиленград няма пострадали къщи и няма жертви, но са евакуирани засегнати от бедствието, които са настанени в хотел.

„Ние прибрахме помощите, които от OFFRoad-Bulgaria дариха, защото от утре по домовете тръгва комисия, която описва кой от от какво има нужда, за да могат да получат помощ наистина нуждаещи се хора, а не някой случаен. След като съберем информацията, ние като община поемаме ангажимента да разпространим помощите наистина на бедстващите“, каза Райкова. Към момента не може да се предвиди има ли необходимост от допълнителни помощи.

Утре с нареждане на Премиера ще се възстановяват стените и дигите на р. Марица, за да избегнем ново бедствие, в следствие от топене на снеговете.

Репортажa от раздаването на помощите в с. Бисер можете да чуете тук.

Разговор със зам.-кмета на Свиленград Ася Райкова може да чуете тук.

Най-важното
Всички новини