Аню Ангелов назначил 20 „проблемни“ чиновници

Юлиан Христов 09 май 2013 в 19:20 4452 0

Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив
Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив

Бившият военен министър Аню Ангелов е назначил близо 20 пенсионирани военни в администрацията на Министерството на отбраната. Бройката на тази категория чиновници, определени от служебния военен министър Тодор Тагарев като „проблемни“, беше пазена в тайна от предходното ръководство на министерството.

Още през ноември 2012 година от ведомството отказаха достъп до информация за това какъв е броят на пенсионираните  по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) военнослужещи, които са назначени повторно като цивилни експерти. Посочените мотиви тогава бяха, че с подобна информация разполага единствено Националният осигурителен институт (НОИ).

Няколко месеца по-късно, когато министерството вече е оглавено от друг министър, на същото запитване беше даден отговор - от администрацията на Тодор Тагарев изчисляват, че бройката на тази категория служители е около 20. Причината цифрата да не е точна е в това, че при постъпване на работа не се изисква документ за придобито и упражнено право на пенсия. Въпреки това от МО отговарят, че в периода 1 август 2009 година – 20 февруари 2013 година (когато Ангелов първоначално е заместник-министър, а след това - и министър, бел. ред.), в администрацията са назначени и работят „около двадесет служители“, пенсионирани по ЗОВСРБ, „които заемат предимно експертни длъжности по Закона за държавния служител“. От цитираната бройка всички назначени от Аню Ангелов (също бивш военен и пенсионер) са военни.

Според изнесените по време на второто заседание на Обществения съвет по отбранителна политика данни броят на тази категория чиновници, които са сред най-скъпите в държавната администрация изобщо, е значително по-голям, ако се вземат предвид и подчинените на ведомството структури. В момента 10 процента от цивилните длъжности в МО са заети от пенсионирани военнослужещи. Това прави близо 80 души, които са ангажирани в агенцията, стопанисваща военните клубове и почивни бази, Военноисторическия музей и Централното военно окръжие, което се занимава с управлението на охраната на имотите на МО.

Служебният военен министър Тодор Тагарев призна преди няколко седмици, че военните пенсионери, назначени повторно на работа в министерството, са проблем - най-вече, защото ги прави най-скъпите чиновници в държавата. Министърът дори посочи случаи, в които военни се пенсионират, но от следващия ден продължават да работят на същото място, но като цивилни.

На фона на социалното недоволство в армията от последните месеци от управлението на министър Ангелов и масовите рапорти за напускане заради несъгласие със социалната политика на ведомството, простите изчисления показват, че пенсионираните подполковници, полковници и генерали преживяват доста добре в сравнение с „редовите“ пенсионери. Като чиновници те получават месечно заплащане, което в повечето случаи надвишава 2000 лв. Пенсията, която взимат пък е една от най-високите – около 700 лв.

„Проблемът на първо място е морален. На второ място той е чисто професионален. Морален е, защото не се дава възможност на млади военнослужещи да кандидатстват за определени длъжности в МО. Ако няма хора, които да покрият необходимите критерии – да, тогава да се пристъпи към назначаването на хора, които вече са извън състава на въоръжените сили. Има обаче млади момчета, достатъчно квалифицирани и подготвени да заемат тези длъжности, така че господата, които са излезли в заслужен отдих след дадените години във въоръжените сили, да почиват наистина“, коментира за OFFNews председателят на Българска офицерска легия „Раковски“ Иван Милов.

Според него това е заложена мина от бившия военен министър, който е пръснал в различните структури на ведомството свои близки "братя по оръжие". „В българските въоръжени сили в момента има вакуум в средния ешелон, този, който носи основните задачи, които са ни дадени като членове на НАТО и от които по никакъв начин не можем да се откажем. Това са хората, които водят цялата професионална подготовка в армията. Момчетата, които напуснаха, имат потенциала – но тук пак опираме да законови промени – да бъдат полезни за въоръжените сили и да дадат този опит, за да може вакуумът да се преодолее“, обясни Милов.

Според директора на Дирекция „Управление на човешките ресурси” Антон Ластарджиев няма как, тази категория чиновници да бъдат освободени, след като не се нарушава законът. Не би могло да се наложи и възрастово ограничение при обявяване на условията при конкурсите за заемане на една или друга длъжност.

Няколко конкретни примера доказват склонността на о.з. ген. Аню Ангелов да прибира на служба в министерството, приближени до него хора. Става въпрос за кръга на т.нар. „генералска конфедерация“, която „захранва“ с кадри администрацията в областта на отбраната. Тази обща „банка“ от кадри е съставена от четири неправителствени организации, една от които беше под ръководството на Аню Ангелов, преди той да поеме поста в МО - Центъра за изследване на националната сигурност (ЦИНС). След като става първо зам.-министър на отбраната през 2009 година, мястото му в Центъра заема о.р. генерал-майор Съби Събев, който и в момента работи в Института за перспективни изследвания на отбраната във ВА „Г. С. Раковски”. Нещо повече - като ръководител на ЦИНС, генерал Събев е посочил място за контакти адреса на Военната академия. Като негов колега в института работи и капитан I ранг Янцислав Янакиев, секретар на Асоциацията на завършилите колежа на НАТО в РИМ (АЗКОН), където Аню Ангелов е почетен член. Председателят на последната организация - полковник от резерва Иван Василев Иванов, беше назначен от Ангелов през 2009 година за директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси“ в МО.

Вероятно веригата би могла да се продължи още, а явните конфликти на интереси при посочените служители нагледно доказва и твърдението за това, че те вероятно са заработвали допълнително покрай ангажиментите си в министерството.

В същото време в последните дни на кабинета „Борисов“ министър Ангелов направи някои безпрецедентни назначения. Членове на политическият му кабинет бяха назначени на работа в министерството, вместо да напуснат ведомството, като част от екипа му. Така например шефът на политическия кабинет Йордан Божилов в момента е началник на отдел в МО, а Мила Серафимова, която оглавяваше дирекцията за връзки с обществеността, е преподавател във Военна академия. Съпругата на бившия постоянен секретар по отбраната Николай Милков - Невена Мандаджиева, която също беше част от политическия кабинет, е на служба в дирекция "Отбранителна политика". Генералът от резерва Атанас Запрянов, който беше съветник на министъра, беше назначен за шеф на дирекция “Отбранителна политика”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови