Как Кокинов укри кражбите на Мирослав Найденов в "Екоравновесие"

Владимир Йончев 01 май 2013 в 06:53 10366 9

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

Софийският градски прокурор Николай Кокинов е укрил земеделския министър Мирослав Найденов за кражбите му, докато е бил шеф в "Екоравновесие".

Само в последната половин година, в която е управлявал "Екоравновесие", Найденов е наредил схема, от която общината дава на негови хора близо половин милион лева. Отделно от това по негово време е водено фалшиво счетоводство за кастрираните кучета.

Въпреки данните на "Вътрешен контрол" на Столичната община и последвалата проверка на АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция), Кокинов скрива Найденов и потулва престъпленията.

Това става ясно от документи, с които OFFNews разполага. От тях се вижда, че Кокинов е помагал на бившия земеделски министър да избягва правосъдието години преди скандалния разговор от 15 април, в който Бойко Борисов и Николай Кокинов се уговарят как да спасят Мирослав Найденов от съд за злоупотреби с еврофондове. В записите ясно се чува как бившият земеделски министър е силно притеснен именно от заплахата да се рови в историята с "Екоравновесие".

Предистория

Мирослав Найденов става шеф на "Екоравновесие" през 2006 г., след като е уволнен от поста главен секретар на Националната ветеринарно-медицинска служба в София заради скандала с внесеното у нас 20-годишно ирландско месо. Оглавява общинското предприятие до 13 юли 2009 г.

Докато Найденов е шеф на "Екоравновесие", кмет на София е Бойко Борисов. В средата на 2009 г. Борисов става премиер, а кмет на София става  Йорданка Фандъкова .

През март 2011 година Фандъкова нарежда пълна проверка на "Екоравновесие". Публична тайна е, че тя иска проверката да обхване целия период, от създаването на "Екоравновесие", но под натиска на Борисов това не се случва. Проверката е разпоредена за периода след 1 януари 2009 г. Но и това е достатъчно, за да бъдат включени 6 месеца, през които Найденов е бил шеф на предприятието.

Резултатите от проверката показват, че от кучкарниците се краде нагло и безконтролно, а "Екоравновесие" изобщо не е изпълнило това, за което е създадено - да намали броя на бездомните кучета. 

Има и пълно разминаване в цифрите за заловените кучета. Ловците са отчитали едно, в кучкарниците - друго, а пред общината се е представяло съвсем трето.

Това, че от кастриране и ловене на кучета се краде, едва ли изненадва някого. Но не оттам идват добрите приходи за Найденов. Големият удар той прави със сградата и имота на приюта в Горни Богров. С тях Найденов успява да източи от общината близо половин милион.

Историята започва още през 2006 г.

Столичната община е вероятно най-крупният земевладелец в България. Има хиляди имоти и на всяка сесия на общината приватизира някой от тях, след което с гордост обявява това.

Неизвестно защо обаче Найденов решава, че никой от хилядите общински имоти не става за кучкарник и иска общината да придобие чрез заменка имот в Горни Богров. По това време обаче върху заменките е наложен мораториум и сделката не става.

Това обаче не спира Найденов и той измисля по-сложна схема - да обяви конкурс, но да го подготви така, че само набелязаният имот да отговаря на условията. През 2007 година съборетината в Горни Богров, собственост на ЕТ "Димитър Георгиев - комерсиал",  получава разрешение за "преустройство в изолатор за кучета". Със заповед на главния архитект Петър Диков от 22 юни 2009 г. предназначението на имота е променено в "приют за кучета с амбулатория".

На 16.09.2008 г., като директор на "Екоравновесие", Мирослав Найденов пуска доклад до кмета на София, в който е "обосновал необходимост" от създаването на приют за кучета в София. След това Найденов започва "преговори" с Димитър Вълчев, който иска за имота си впечатляващата сума от 1.2 млн. евро, за да го продаде на общината. Найденов отбелязва, че тази сума е прекалено висока и услужливо предлага друга схема - общината да не го купува, а да го наеме.

На 6 април 2009 г. Мирослав Найденов публикува обява във в. "24 часа", че в София се търси спешно да се наеме подходяща сграда за приют на кучета. Имотът трябва да е до 10 хил. кв. м., ако е 10 005 кв. м. не става, дори да е на по-ниска цена, но важното е, че "нашият" имот е 8900 кв. м. Той трябва да отговаря на изискванията за отглеждане на животни съгласно Наредба 41 от 2008 г. на Земеделското министерство. Оказва се, че в цялата околност на София има един-единствен имот, който отговаря на посочените от Найденов условия, а те са точно тези разрешения, които са издействани за имота в Горни Богров.

Крайният срок на конкурса е 10 април. Това е учебникарски пример за нагласен конкурс. За кандидатстване има само 5 дни. Друг имот и да има потенциала да стане кучкарник, за 5 дни няма как да извади нужните документи.

Спечелилият Димитър Георгиев иска наем от 10 000 евро. Найденов "сваля" цената до 19 368 лв. на месец, т.е. е "спестява" 68 евро на общината. Сключва договор за 18 месеца. И така за съборетината в Горни Богров общината се задължава да изплати 348 624 лв.

Преди да стане това обаче трябва да мине проверка, която да установи дали сградата е подходяща.

Договорът е сключен на 26 юни 2009 и влиза в сила от 1 юли. В него собственикът на имота се задължава да извършва необходимите преустройства за своя сметка. На 30 юни е подписан приемо-предавателен протокол от заместника на Найденов Петър Петров, в който той приема, че имотът отговаря на всички санитарни изисквания.

През март 2010 г. заместникът на Найденов Петров, който междувременно е станал шеф на "Екоравновесие", иска от общината още 149 240 лева - възстановяване на стойността на направени ремонти за 51 992 лв. (въпреки че според договора преустройството е за сметка на собственика) и  още 97 248 лв. за довършване на ремонта и оборудване на приюта.

Случаят е уникален. Общината дава публични  средства за ремонт на частен имот. Номинално далаверата е на Петър Петров, но реално тя е подготвена от Мирослав Найденов. Именно той, 15 дни преди да напусне поста си, е приел, че обектът отговаря на всички изисквания, което е било и причината да спечели конкурса.

Когато година по-късно Фандъкова назначава проверка, се оказва, че имотът няма канализация, ровове и друга инфраструктура, които, според приемо-предавателния протокол, сключен по времето на Найденов, е имал.

Фандъкова изпраща документите на градския прокурор Кокинов, а както можем да предположим от приятелския им разговор, изтекъл в медиите, той прави всичко възможно, за да спаси кожата на Найденов. Движение по въпроса няма.

През юли 2012 г. шефът на общинските съветници от БСП Жельо Бойчев праща писмо до Кокинов, в което пита какво е станало с изпратените от Фандъкова документи. Отговорът, който получава, изглежда адекватен, ако човек не знае предисторията. Кокинов пише, че въз основа на проверката на "Вътрешен контрол" на общината и наредена от него проверка на АДФИ, наследникът на Найденов Петър Петров е получил обвинение. OFFNews разполага и с резултатите от проверката на АДФИ. Там злоупотребите на Мирослав Найденов се потвърждават категорично. Неизгодният договор за наем на стойност над 350 хил. лева, нагласеният конкурс и подготвеното от него източване на още 150 000 се оказват недостатъчна причина за Кокинов да обвини приятеля си.

Но, както чухме от записите от Банкя, двамата заедно с началника им Бойко Борисов са  твърде близки и заедно се уговарят как да спасяват един другиго от правосъдието. И както виждаме, не са го правили само на 15 април в Банкя, а са го правили години наред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!