Премиерът: 54% от парите на държавните фирми са в КТБ

Нели Чолашка 30 април 2013 в 12:47 5546 1

Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ
Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ

54% от парите на държавните фирми са депозирани в една банка, обяви служебният премиер Марин Райков. Нямам право да кажа коя е банката, защото това е банкова тайна, уточни той.

Публична тайна е, че половината от парите на всички държавни дружества са депозирани в Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев. Парите на енергийните дружества също са в КТБ.

Това говори недвусмислено, че трябва да има правила за депозирането на парите на държавните фирми, коментира Райков.

На правителствения сайт за обществени консултации вчера беше публикуван проект на новите правила за депозиране на държавните пари

Очаква се те да бъдат приети от Министерския съвет след 14 дни. Тогава ще бъдат публикувани и нивата на концентрация на парите на всяко едно държавно дружество, обяви финансовият министър Калин Христов.

Новите правила бяха изготвени от работна група, която беше сформирана от Райков седмица, след като стана премиер, а той лично оглави работната група.

Те предвиждат търговските дружества с над 50 на сто държавно да държат в една банка до 25% от парите си, а изборът на кредитна или финансова институция ще се извършва на база на представени оферти от най-малко пет институции. Правилата ще са задължителни за всички държавни фирми.

Фирмите имат срок от 6 месеца, за да пренасочат парите си към различни банки, ако държат в една банка повече от 25% от средствата си. 

Ако става въпрос за банката, за която всички си мислим, няма опасност тя да фалира, коментира Марин Райков.

Създаването на работната група дойде ден след медийната престрелка между Цветан Василев и „Икономедия“.

Пред австрийския в. „Дер Шандарт“ банкерът заяви, че президентът Росен Плевнелиев, който назначи настоящия служебен кабинет, обслужва „олигарси“ и е свързан със създателя на „Икономедия“ Иво Прокопиев.

Проблемът с парите на държавните дружества е в медийния дневен ред от 2010 г., когато по искане на главните редактори на 11 от водещите печатни медии тогавашният министър на финансите Симеон Дянков обяви къде са депозирани средствата на 18-те най-големи компании с преобладаващо държавно участие. Тогава се оказа, че в КТБ са 48 % от парите им.

Тази година от съобщение на международната агенция "Фич" стана ясно, че към октомври 2012 г. 87 % от парите на Българския енергиен холдинг са в банката на Цветан Василев. В БЕХ са всички големи държавни енергийни компании като АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ТЕЦ "Марица изток 2". По данни на "Фич" към края на септември парите на БЕХ са били около 717 млн. лева, тоест депозитът й в КТБ тогава е възлизал на около 624 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови