Държавата дърпа парите си от КТБ

29 април 2013 в 20:41 5510 10

Пари. Снимка: sxc.hu
Пари. Снимка: sxc.hu

Търговските дружества с над 50 на сто държавно участие ще могат да държат в една банка до 25% от парите си, а изборът на кредитна или финансова институция ще се извършва на база на представени оферти от най-малко пет институции.

Това предвижда проектът на постановление за допълнение на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, предложен за обществено обсъждане от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на финансите.

Ограниченията за концентрация ще се отнасят за възложители с балансова стойност на паричните средства над 3 000 000 лева. Нетната експозиция се изчислява в края на всеки месец.

Предложените правила се отнасят до управлението на свободните парични средства – депозитите, разполагаемите средства, разплащателни сметки и оборотни, инвестиционни и други кредити.

Седмица след сформирането на служебното правителство премиерът Райков създаде работна група, която да подготви правила за публичност и управление на риска при управлението на парите на държавните предприятия.

Създаването на работната група дойде ден след медийната престрелка между Цветан Василев и „Икономедия“.

Пред австрийския в. „Дер Шандарт“ банкерът заяви, че президентът Росен Плевнелиев, който назначи настоящия служебен кабинет, обслужва „олигарси“ и е свързан със създателя на „Икономедия“ Иво Прокопиев. 

Близо половината от парите на всички държавни дружества са депозирани в Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев. Парите на енергийните дружества също са в КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!