Българи във Великобритания масово отказват да гласуват

Юлиан Христов 29 април 2013 в 15:25 10104 6

Карта на административното разделение на Голям Лондон.
Карта на административното разделение на Голям Лондон.

Българската общност в Лондон е изправена пред сериозни трудности на предстоящия парламентарен вот на 12 май, което ще доведе до масов отказ от гласуване. За това алармира Филка Ананиева, която живее от няколко години на Острова.

Заради своеволно отношение или от некомпетентност на чиновниците в Министерството на външните работи (МВнР) и респективно – посолството в Лондон, допълнителни избирателни секции няма да бъдат разкрити. Така в района на Голям Лондон (Greater London) близо 7000 души ще трябва да гласуват в две избирателни секции – в посолството ни в Лондон и в Тотнъм. За сравнение на парламентарните избори през 2009 година в района на Лондон е имало разкрити 4 секции, а емигрантите ни тогава са били двойно по-малко.

Пред OFFNews Филка Ананиева обясни, че в Сатън, графство Съри, където тя живее, са събрани повече от необходимите 100 декларации, което гарантира разкриването на допълнителна избирателна секция. Същото се случва и с Баркинг. „ЦИК много помогнаха със събирането на гласовете ни по населено място. На 11 април, когато е крайният срок за подаването на заявленията, всички бяха обединени в едно и Сатън имаше 112 декларации”, обяснява тя.

Въпреки това там допълнителна секция не е разкрита. Това води до остра реакция от страна на българската общност, обединена около училище "Звънче", графство Съри, които първи алармират за проблема. 

До ситуацията се стига, след като от Външно министерство преценяват, че Сатън административно попада в рамките на Лондон. От своя страна от посолството ни в Лондон не правят нищо, за да разколебаят това мнение. „Сатън (Sutton), където живеем, и Баркинг (Barking) – са две самостоятелни общини (Borough) в рамките на Голям Лондон. Аналог на тези населени места в рамките на Столична община биха били например град Банкя или село Лозен”, обяснява Филка Ананиева.

Според нея ситуацията е абсурдна, особено ако се сравни с организирането на изборите в Турция. Така например в Бурса, който е град с население 3 млн. души, има цели 24 секции, в Истанбул са 15, а в Измир – 9. „Лондон е със 7 500 000 население, разположен е на площ 1578 кв. км. - и на тази огромна площ, се разкриват само 2 секции“, изразява недоумението си нашата сънародничка. Тя твърди, че още преди да бъдат обявени официално секциите, от българското посолство й казали, че ще има само две. „Не им обърнах внимание, но сега вече започвам да си задавам въпроси. Хората от българската общност искат да знаят отговорите им“, категорична е Ананиева.

По думите й, за да стигне да гласува в посолството, на нея и семейството й ще са необходими повече от час за път в едната посока и то когато няма трафик. С влака пътят е около 1 час. В неделя влаковете не са редовни, а цената за четиричленно семейство излиза около 50 лири. До втората секция, която е в Тотнъм, разстоянието е двойно повече и отиването до там е немислимо.

Това означава, че българите от този район трябва да отделят целия си ден, ако искат да гласуват. Процесът на гласуване обаче също е под заплаха, защото се очаква огромно струпване на гласоподаватели. Гласуването им, няма да е гарантирано. Струпванията на българи пред секциите, които се очакват, са огромни.

Това обстоятелство също разколебава много наши сънародници да гласуват.

Тя недоумява, защо за разкриването на посочените секции в Тотнъм и в посолството ни в Лондон, всички лични данни на гласоподавателите от други райони, са прехвърлени автоматично без тяхно знание. Имената на някои от тях дори са дублирани – има ги и в двата списъка. „Ние, българската общност от графство Съри, искаме да знаем: Кой е направил това и защо, с каква цел? Ако бяха отворили секция в Сатън, там се очакваше да дойдат повече от 1000 души от околните градове – сега тези хора ще си останат по домовете “, заявява Филка Ананиева.

Решението за разкриването на секции се взима от ЦИК, обясниха за OFFNews от българското посолство в Лондон. Срокът за подаване на заявленията за гласуване изтече на 11 април, като заявленията са изпратени в България, където ЦИК решава къде и колко ще бъдат секциите.

„В Лондон има много българи, съгласни сме, че би трябвало да има повече отворени секции в Лондон, но това не зависи от нас“, обясниха от посолството. От там отказаха и да предоставят данни за това какъв е броят на българите в Лондон. Относно взетите мерки за гладко протичане на изборите, от посолството обясниха, че за това се грижи МВнР.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че решението за разкриване на секция в дадено населено място зависи от броя на подадените заявления до българското дипломатическо представителство или чрез електронната форма на заявление на сайта на ЦИК. „20 заявления са достатъчни да се разкрие секция в населено място, където България има дипломатическо или консулско представителство. В другите населени места е необходимо подаването на поне 100 заявления, но заявленията не могат да бъдат кратни на 100, за да се разкрият толкова секции, колкото се съдържа числото 100 в тези заявления на едно населено място. В една секция се съставя избирателен списък, гласуват до 1000 избиратели, така е и в България“, обясни той.

Простите сметки показват, че според ЦИК в Лондон ще гласуват не повече от 2000 души от имащите право на глас.

Според сайта eurochicago.com през 2009 г. само в секцията в българското посолство в Лондон са гласували 1370 души. Това довело до опашка от чакащи хора около посолството. За изборите на 12 май се очаква рекорд по най-голямото избирателно хоро, прогнозират българи в чужбина. Ситуацията тази година показва също, че за да мине гладко гласуването в Лондон, всеки гласоподавател трябва да мине цялата процуера по гласуването в рамките на 15 секунди.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови