Грешка е "пуснала" фотоволтаиците по тъмно

Милен Енчев 29 април 2013 в 12:35 3472 5

Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС
Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС

Публикуваните снощи данни за работещи по тъмно фотоволтаични централи са плод на грешка. Това коментираха днес пред OFFNews от централното диспечерско управление към електроенергийния системен оператор, който публикува данните на сайта си.

Поводът за запитването бяха снощните данни в статистиката на ЕСО за товара на ел. мрежата, които се публикуват в реално времена на сайта на оператора. Между 22 и 0 часа числата показваха, че 1 мегават мощност слънчеви централи все още работят и произвеждат ток, на тъмно. В предните вечери срещу ФЕЦ (Фотоволтаични електроцентрали) цифрата неизменно беше нула.

Данните се подават в ЕСО от електроразпределителните предприятия и се базират на измервателни датчици. Възможно е да се дължат на повреда в някой от тях, каза Атанас Марин, ръководител на звеното „Изчислителна техника и контрол“ в централния диспечер.

Въпросната статистика е не за „търговски данни“, т.е. за фактическа енергия, подадена към националната електромрежа, а е информативна и обикновено работи със закръгляне, подчерта Марин. Тоест, фотоволтаици не са произвеждали ток снощи и не са подавани данни от тях към мрежата, само информативните данни са били подадени грешно на оператора от някое от ЕРП-тата, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови