Църквата се възмути от изложбата на мъртви тела в ЦУМ

Борислава Бибиновска 25 април 2013 в 11:08 20509 19

Световноизвестната изложба
Световноизвестната изложба "Човешкото тяло - разкрито и реално" Снимка: Сергей Антонов

Мъртвото, разлагащо се човешко тяло обикновено влияе отрицателно върху човешката психика, създава отрицателни емоции. Хората могат да получат от такова зрелище сериозни дълготрайни психически травми.

Това се казва в  становище на Ловчанския митрополит Гавриил във връзка с изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално", която ще бъде открита в ЦУМ днес.

Според публикуваното на сайта на Светия синод мнение изложбата е в противоречие с православната религия, която учи, че душата и тялото са едно цяло и красотата на човек се намира именно в това единство. 

"Ценността на нашите тела, обаче, не се проявява в тях, взети сами по себе си, а в това доколко те са целомъдрени съсъди на нашите верни на Господа души. С други думи, човешкото тяло е призвано да съслужи на човешкия дух и на действащата в него Божия благодат, така че човешката личност да постигне същинското си призвание – в тялото и духа си да придобие християнската святост", пише митрополит Гавриил.

"А какво ни се предлага да „съзерцаваме” в изложбата „Човешкото тяло - разкрито и реално”? Нещо достойно ли? Точно обратното! Предлага ни се да заплатим, за да разгледаме изложба на абсурда, в която човешката личност е редуцирана до нейната телесност", посочва се още в становището.

Митрополит Гавриил е категоричен, че гледката на мъртви части на "разлагащо се тяло" е грозна и дори стряскаща.

"Кой от организаторите може да успокои християнската ни съвест, която с болка вижда как с комерсиални мотиви е нарушено правото на починалите „експонирани” хора да пребивават след смъртта си в мир и покой?", отбелязва ловчанският духовник.

"Затова считаме за недопустимо осквернение и за обида, както към мъртвите, така и към живите, в Централния универсален магазин на София да бъдат изложени човешки тела", се казва още в становището.

От името на Българската църква митрополит Гавриил призова вярващите да не посещават "тази безбожна, нехуманнна и опасна за здравето на човешката душа изложба".

Изложбата "Човешко тяло-разкрито и реално" е дело на американската компания Premier Exhibitions, водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатомия.  Всички експонати са дарени за научни и образователни цели на акредитирани медицински университети в Народна република Китай. Самите експонати са изработени в Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!