Протест в защита на Пирин тази вечер

Александра Маркарян 22 април 2013 в 10:19 3259 2

Протест в защита на Пирин ще събере природозащитници на Попа тази вечер от 18.30 ч.
Протест в защита на Пирин ще събере природозащитници на Попа тази вечер от 18.30 ч.

Протест в защита на Пирин ще събере природозащитници тази вечер от 18.30 ч. на площада при паметника на Патриарх Евтимий в София.

Близо 1000 души са потвърдили участието си в него чрез Фейсбук страницата, озаглавена "Процедурата за Пирин си върви. Да я спрем!".

"Докато министърът ни омайва със сладки и нищо незначещи обещания, процедурата за промяна на плана за управление на НП Пирин си върви! Затова на 22 април, Денят на Земята, от 18.30 се събираме на площада при паметника на Патриарх Евтимий (Попа) отново за Пирин!", пишат организаторите.

Шествието ще тръгне в 19 ч. от Попа, ще премине по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", край НДК и ще спре на моста при НДК.

"Мостът на НДК е мястото, където през 2011-а година спасявахме Пирин от промените в Закона за концесиите, които щяха да узаконят незаконно присвоеното от Юлен. Днес, почти две години по-късно, нищо не се е променило и отново ни се налага да пазим Пирин от Юлен и от...новия министър", пишат още в групата.

"Нов министър – стара политика, а Юлен продължава да управлява в сянка! Време е да спрем това!", се казва още в призива за участие в протеста.

Припомня се и за обещанието на министър Юлиян Попов да придвижи процедурата за промяна в плана за управление на Национален парк Пирин.

"Това ще означава, че ще бъде вдигната забраната за строителство в две от зоните за управление на националния парк. Ще бъде разрешено още застрояване в НП Пирин и ще бъдат изсечени още вековни бели мурови гори! Ще бъдат и узаконени незаконните съоръжения, защото те са били построени в зоната за туризъм и ще станат допустими".

Втората критична точка е желанието на концесионера ЮЛЕН АД за разширяване на ски зоната в Банско.

"Министерството заговори на езика на концесионера на ски-зона Банско и официално заяви, че договорът за концесия е "неясен по отношение на площите, които може да ползва" - приемането на тази теза е опит за ОНЕВИНЯВАНЕ НА ЮЛЕН АД, за това, че е използвал с 67 ха декара повече от разрешените по договор 99,55 ха. Това е и опит за ОНЕВИНЯВАНЕ НА МОСВ, че не е упражнило контрол", пишат още във Фейсбук групата.

Протестиращите искат МС да не придвижва процедурата за промяна на плана на управление на НП Пирин; екоминистърът да отмени решението на Нона Караджова и да върне процедурата за екологична оценка и министър Попов да направи постъпки за прекратяване на договора на "Юлен" поради системно нарушаван обществен интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!