Из делниците на един луд (15-19 април)

Тони Филипов, д-р 21 април 2013 в 20:45 11779 11

 

Понеделник, 15 април

Шефката на ДКЕВР Харитонова била в стрес от исканията на ЕРП-тата, мините, преносният оператор за поскъпване на тока с 15-20%. “Опазил ни Господ, вика, улицата ще ни разкъса!“

Не мисля, че преувеличава. Ама и от другата страна я подпират яко. И тя не може да не откликне и на тях: „Комисията, вика, не иска да увеличава цените, но сигурно има разходи, които неминуемо трябва да признаем… Не е здравословно да се потискат цените, защото това ще означава Бог знае какви цени в следващ период…”

Значи няма да посмеят да дигнат тока с 20%, но няма да посмеят и да не го дигнат хич.

Чета в „Труд” едно интервю със зам.-мин. Божан Стоянов. Колегите изрично отбелязват, че е взето преди да го изкарат агент на ДС. Не знам защо го изтъкват, но сигурно е важно. Божан разправя, че инсталираната ни мощност била почти 13 хил. мВт и дори и при най-голямо натоварване пак ползваме едва 50%. Естествено, вика, трябва да има резервни мощности, но въпреки това има сериозен свръхкапацитет.

Трябва да има резерви, ама май и те ни излизат доста солено. "Марица-изток 1” получава по 70 лв. на всеки от 700-те си мВт, за да поддържала готовност. Готовността на "Марица-изток 3" е оценена на 48 лв. на мВт (840 мВт всичко). Само тук изтича със скорост 90 000 лева в час. Имало и два вятърни парка в Североизточна България, на които се плащало да поддържат готовност. Не мога да ви кажа на кой са, но със сигурност не са на кой да е…

И сега, ако ви е възможно, се съсредоточете: „Несъответствията, вика Божан, са очевидни, има свръхпроизводство, има ангажименти за изкупуване на повече енергия отколкото ни трябва, евтината енергия не я изкупуваме…”

Единственият изход според него е да се намали производството и да се изкупува тока само от най-евтините централи - АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица-Изток 2”.

Той евтиният ток се изкупува до последния киловат. ВЕИ-тата го изкупували и го препродавали като зелен, тоест многократно по-скъп. Разбойници! И за да излезе аритметиката, надписват собственото си производство. Да не помислите, че става дума за отделни мошеници?! В „Труд” бяха изброили над 15 централи. Най-нагли сред тях са произвеждали ток от слънце по 31 часа в денонощие, а най-скромните – по 25 часа.

Интересно полуидиоти ли им изкупуват енергията, или пълни идиоти. Залагам на пълните идиоти, макар че винаги съм смятал, че полуидиотите са по-опасни.

И за да не помислите, че държим само ГЕРБ отговорни, ще напомним една реплика на Румен Петков от времето на тройната коалиция. През 2007 г. Петков рече: „Мен само с проститутки ме занимават, а никой не пита Овчаров за енергетиката”.

Ако бяхме питали тогава, сега щяхме да имаме по-малко за питане.

Пък Георги Христозов, шеф на най-голямата държавна ТЕЦ "Марица Изток 2", се оказал милионер. В имотната си декларация записал 3.5 млн. лв. депозити. Допускам, че това са само парите, за които има доказателствен материал. Другите са другаде. Може би сред онези 37 млрд., изнесени в офшорни зони…

Оня ден в Дупница едно 75-годишно деде припадна на площада. Излязло да се поразходи, но му причерняло и се свлякло на паважа. Като му премерили кръвното, било три пъти по-ниско от това на Борисов - 80 на 60. Турили го на системи.

Когато се свестила, пенсията признала, че от близо седмица била само на кофичка кисело мляко и една филийка хляб. Вземала 140 лева. Не се съобщава, дали си е плащала коректно тока и водата, но ние сме убеден в това. Какво друго ги прави тия 140 лв., след като не ги яде? У нас близо 1 млн. пенсии, които са останали под прага на бедност, така постъпват. И се изтъпанчил оня наглец да разправя, че те изяли фискалния резерв!

Както бе казал поетът, и по тежки времена е имало, но по-подли – никога!

„След осем години пак ще сме бедни”, лъже „Стандарт”.

Истината е, че след осем години ОЩЕ ще сме бедни! Защото „пак ще сме бедни” допуска, че сега сме бедни, после няма да сме бедни и след осем години пак ще сме бедни. Ама не! През цялото време ще сме си бедни. В актуализираната програма „Европа 2020" ланшните прогнози за ръст на икономиката, за повишаване на заплатите и т.н. са коригирани. Икономиката ще расте двойно по-бавно от прогнозираното лани, съответно и заплатите. През 2020 г. сме щели да достигнем сегашните нива на БВП на глава на Хърватия и Литва.

Браво! Да живее Бойко Борисов! Да живее Цветан Цветанов! Да живеят те с 200 лв. на месец! И Плевнелиев да живее! Той друго не можа да научи от Борисов, но гьонсуратлъка го прихвана. То какво ли и друго да научи, де…

3.09.2011. Борисов, министър Плевнелиев, министър Московски, министър Рашидов и десетки официални лица присъстват на тържествено рязане на лентата на „основно” ремонтирания Дунав мост. Сн. в. „Сега”

В „Сега” пише за посещението на Плевнелиев в Русе и на Дунав мост. Дето се вика, престъпникът винаги се връща на местопрестъплението. „С една дупка, рекъл, запушихме пътя Европа – Азия”. И се размечтал за нов мост при Русе и за хиляди километри нови пътища… Та колегите му напомнят, че на 3 септември 2011 г. той, в качеството си на ресорен министър и премиерът Борисов са рязали лентата на „изцяло обновеното платно на Дунав мост”: „В тържествените репортажи от тогава пише как изцяло са сменени настилката, хидроизолацията, ремонтирани са фугите, сложено е осветление и вече няма да се чака на дълги опашки, за да се мине в Румъния...”

И само година и половина по-късно огромна дупка. Изводът е, че някой е откраднал парите и мацнал тук-там по моста малко асфалт. Ще има и други такива скрити лимонки. Не случайно толкова ни хареса да строим. Никъде не се краде толкова „безболезнено”, както в строителството.

Вторник, 16 април

Прокурорската проверка в Спец. дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) на МВР, извършена по донос на Станишев, констатирала „условия за нерегламентирано подслушване, злоупотреби, порочни практики, драстични нарушения, липса на регламент и контрол.” По думите на гл. прокурор Цацаров, доносът бил на 2/3 верен (66.66%). По този повод Борисов вика: „Гарантирам, че Цветанов не се е подвел и не е правил тези неща.”

Не казва, че тия „неща” изобщо не са правени, а само че Цецко не ги бил правил. Ако инициалната му социализиция не беше преминала в Банкя, а в София, Пловдив, или Пазарджик дори, щеше да знае, че като министър, Цветанов е отговорен за всичко, което е ставало в това министерство. А той като премиер е отговорен за всичко, което е ставало във всички министерства. Нали не мислите, че Никсън ги беше правил лично „тези неща”? Ама го импийчнаха.

И самият Цветанов не се е социализирал правилно. (Оттеглям София като подходящо място за ранна социализация!) Обяснил на прокурорите, че той е бил в политическото ръководство на МВР и за техническата дейност "има други длъжностни лица".

Да де, ама Цацаров вика за тези „други длъжностни лица”: "Трудно мога да допусна, че служителите, които оперират с конкретния автомобил и апаратурата, могат да извършват частни мисии.”

Карикатура Трайко Попов.

Когато министърът е льольо, е допустимо да допуснеш всичко. Но все пак, чак пък да подслушват президента и бъдещите министри, май е прекалено като самоинициатива. Установено е, че в дните, в които се е формирал служебният кабинет, кечърът (пеленгаторът) е сновал из центъра на София като цветарка.

Но повече ме вбеси, дето продължават да обвиняват пенсиите, че са изяли фискалния резерв: „В най-тежката финансова икономическа криза, вика, наши съседни държави буквално разсипаха държавите си (така е в оригинала!), държави, които до вчера са били за пример…Ние успяхме да запазим финансова стабилност, да дадем с 9 млрд. лв. повече за пенсионерите.” И Цветанов му държи исото: „Девет милиа-а-арда пове-е-че-е-е…”

Чак на мен ми става неудобно от лъжите им. Честно. Чувствам се неудобно като подлог в някое от безсмислените дълги изречения на Цветанов. Пенсиите припадат по улиците от глад, той се хвали, че изплатили 9 млрд. повече! Демек, не питайте за резерва. Цялата ни политическа пасмина е нагла, но тия водят хорото. Пенсиите изядоха резерва е по-грозно дори и от „Алчни старци изпълзяха на припек”.

И е много тъжно и е направо страшно, когато на физическата мизерия на народа си властта отговаря с духовна.

Сряда, 17 април

Говорителят на ЦИК Троянов успокоява: „Бюлетината няма да бъде по-дълга от 1-2 м. Тя и доста неудобна ще бъде, ако бъде повече от 2 м…"

Глупости, неудобна! За кого ще е неудобна?! Оня ден в данъчното в „Слатина” наблюдавах една индобългарка. Връчваха ѝ някакъв документ и чиновничката я накара да напише: „Получих лично, име и фамилия, дата и подпис”. И тя написа. Е, не точно каквото ѝ казаха… Всъщност, никой не можа да разбере какво е написала. Неразгадаемо и като че не беше точно на български. И вместо подпис имаше кръстче. И тая ли гражданка ще я затрудни 2 м. бюлетина?! Нея не може да я затрудни никаква бюлетина. Щото тя няма да я чете. Тази госпожа ще гласува с помощта на условното възлово писмо кипу, което инките въвели още по времето на първия инка Манго Капак. Първите сведения, които са достигнали до нас за използване на възловото писмо кипу в земите на днешните българи, са от 2007 г. Тогава в Сливен се появиха канапчета, на които имаше вързан възел, който се падаше баш срещу името на кандидата на БСП. Не случайно точно в Сливен се въведе кипуто. В Сливен, както знаете, има страшно много... вятър.

Възлово писмо кипу.

Много ме впечатли с каква прецизност Троянов съобщи дължината - 1-2 м… Между другото, четох наскоро, че в ледовете на връх Ел Торо намерили тялото на едно инка и до него имало точно 2 метра шнур с много дребни възли.

Троянов вика още, че пак щяло да се гласува само със знак "хикс". Нямало да се зачитат чавки или така наречения „тик”. Това „тик” не го знам какво е. Да не би да е членче? Много хора им рисуват на бюлетината малки стилизирани членчета, барабар с алинейките...

Като стана дума, та се сещам да направя много сериозна бележка на „Новинар”. Излагате се, ей!

Пишат, моля ви се, оня ден: „Мъжката ръка издава размера на члена”.

Учени от южнокорейски университет изследвали 144 доброволци и открили, че точният размер на мъжкото достойнство „отговаря на разликата в дължината между палеца и безименния пръст”. „Колкото по-малка е тя, толкова по-голям „звяр” се крие в панталоните на мъжа. Ако пък между двата пръста няма почти никаква разлика – това не говори добре за любовните обещания на мачото.”

Пълна каша! Ако нямало разлика... Ами ако няма разлика между дължината на палеца и безименния, значи сме се натъкнали на маймуна, бе, алоу! За да се държи здраво на клона, нашият прадед е получил от природата дълъг палец. Когато после слязъл от дървото палецът постепенно рудиментирал до известна степен, а се развил средния пръст. Защо точно той, не съм изследвал.

Срамота е да преписваш от себе си и то с грешки. През 2011 г. точно „Новинар” писа: „Пръстите разкриват големината на члена”. И пак беше откритие на южнокорейски учени. Дали същите, или други, не знам. Но те препоръчваха да се гледа разликата между показалеца и безименния пръст. Това го писаха на 6 юли 2011 г., сряда. Помня много добре, защото тогава в Беларус осъдиха един гражданин с една ръка, защото ръкопляскал по време на протестите срещу режима на Лукашенко…

Преписват от ланските броеве и си мислят, че ние не помним. Ама кой истински мъж ще види, че размерът му зависи от разликата между показалеца и безименния пръст и няма да направи поне три замервания, за да се убеди лично? И, естествено, ще запомни дописката.

Мързи ги, бе, мързи ги да поровят малко! А то какви изследвания има… Търсена е връзка между размера и миглите, носа, номера на обувките, колата, пушката и какво ли не. И много интересни неща могат да се намерят. В едно американско изследване бяха категоризирали размерите в четири групи: малък, среден, голям и „олеле Боже”. Всъщност, това не беше от изследване, а от книгата на Алън Фолсъм, The Day After Tomorrow. Все тая…

Четвъртък, 18 април

„Българката живее 7 г. повече от мъжа си”, пише в. „Труд”. Жените живеели средно по 77.37 г., а силният пол - 70.37. Предполагам, че Веско Стойнев е бил наблюдаващ броя, защото са илюстрирали дописката със снимка на кмета на Кюстендил Петър Паунов, който седи пред една гладачна дъска и се чуди откъде да захваща прането. Един вид, не стига че живеем 7 г. по-малко, ами то пък и един живот…

Кметът Паунов се чуди защо е толкова несправедлив животът. Сн. „Труд”

Силният пол… Който остане последен на тепиха на живота, той е силният пол! Така, де, не е ли така?! Карел Чапек викаше: Ако жената не се предаде, тя побеждава; ако се предаде, диктува условия на победителя.

Така си е, нема какво да се заблуждаваме. Мина онова време, когато мъжът можеше да си позволи да гледа на жена си като на бяла техника. Обаче продължават да се правят на жертви! Горецитираните данни знаете ли от къде са? От отчета на Националния план за насърчаването на равнопоставеността на жените и мъжете за 2012 г.

Каква равнопоставеност, бе?! Ние вече трябва да се борим за равнопоставеност. И друг път сме отбелязвал безпокойството си, че невероятната история, разказана от Робер Мерл в „Добре охранявани мъже”, е на път да се реализира. Там мъжете ги хваща смъртоносен енцефалит 16 и те мрат като мухи. Само които се кастрират, оцеляват. С което се слага край на фалокрацията, жените вземат властта и… става страшно. Много обезпокояваща книга.

Добре, де, ама, дето вика един американски колега, „Ако сте на потъващ кораб и извикате „Жените и децата първи!", мислите ли, че ще срещнете голяма съпротива от страна на феминистките?... И кого викат те, когато има паяк за убиване?”

Както и да е, изпусната работа!

Айде стига за днес, че трябва да измисля какво да готвя. И чиниите още не съм измил. Но първо трябва да просна прането, доде има слънце, да не гладя после по нощите…

Петък, 19 април

„За 4 години 8 партии прибраха над 200 млн. лв. от бюджета”, съобщава „Сега”. Глаголът „прибраха” е с негативни конотации, едва ли не са ги тафили. Но не са прави. Прибрали са ги щото им се полагат. По 50 млн. лева на година държавна субсидия за дето ни докараха до просешка тояга. За тези 4 г. на „жестока икономическа криза”, която според премиера била и от война по-страшна, ГЕРБ са получили към 85 млн. лв., без да броим номадската зестра. И ни проглушиха ушите, че били дарили за наводнението, за земетресението… Дарили са всичко на всичко 3.5 млн. лв.

Най-тъжното е, че тези пари са бадева дадени. Те трябваше да гарантират нормалното водене на партийния живот, за да не се налага партиите да се финансират от тайни дарения и явна корупция. Трябваше, ама… Оказа се, че колкото и да им дадем, пак ще крадат, затова размерът трябва да се преразгледа. Макар че пък, ако за 4 г. Цецо е похарчил 400 млн. лв. за подслушване, както разправя Нинова, 200 млн. за партиите не изглежда чак пък толкова много.

Лично не сме сравнявал, но бившият депутат от Атака Минчо Христов каза лани, че мизерстваща България била на първо място в света по размер на партийната субсидия на глава от населението. Но то си зависи от населението. Некои населения биха ги свалили с шамари от главата си…

Между другото, когато гласувате, имайте предвид, че с гласа си отпускате и по 12 лв. субсидия на избраната партия… За 4 г. една такава ваша необмислена постъпка ще й донесе 48 лв.! За всеки малоумник в НС (нали не е нужно да се убеждаваме, че в парламента има и такива), отпускаме на партията над 200 хил. годишно. И за Емо Фаса сме плащали, и за оня, дето викаше, че преди 500 г. сме се освободили от турско плащаме. Ония, де, щото те бяха двама. Имаме бол, плащаме.

Не бих си позволил да ви агитирам да се въздържате от гласуване, но сметките показват, че с колкото по-малко гласове ги изберем, толкова по-евтино ще ни излизат. Ако народът не се беше хвърлил като вдовец на хоро да гласува за ГЕРБ, гражданите нямаше да имат 1 678 583 гласа и съответно къде 21 млн. годишна субсидия. Сега разбирате ли защо по избори се скъсват да говорят за по-висока избирателна активност?!

Бойко вика: "От БСП, вместо да връщат България на хората, е по-добре да вземат да върнат парите на хората, тези, които им отмъкнаха."

Ей, ама верно, представяте ли си да стане едно чудо и да почнат да връщат?! От Премянов та до Петков и Овчаров! Всичките там милионери във ВС на БСП върнат! Бил Гейтс, ортакът му Пол Алън, Уорън Бъфет как върнаха, при това техните пари не са крадени?! И после и от ГЕРБ вземат пример, и почнат и те да връщат, връщат, връщат… Обаче не са червените тия, дето ще дадат пример. И от ГЕРБ не са. Всъщност, като се замисля, няма партия, която е способна да даде пример. И това е единственият проблем. А от друга страна в българската история няма случай политици да са връщали пари и днешните няма от къде да знаят как се прави.

„Труд”: „През лятото: райета!”

А дано!

Бойко рече оня ден: „Нито с БСП, нито с ДПС, нито с „Атака" ще правим каквато и да е коалиция, по-добре опозиция, отколкото да вляза с тези хора в каквато и да е конфигурация…”

Лани колегата Цветозар Томов написа: “Защото решихме, че е време да накажем бандитизма на политиците, като поверим политиката на бандитите?” Още няма отговор. Но по-страшното е, че не сме осъзнали и грешката.

Според нас от всички управляващи досега, Борисов има най-голяма нужда да остане във властта. Но понеже сам няма да може, та ще трябва да влезе в конфигурация. Иначе може да влезе някъде другаде… Не казвам, че герберите са крали най-много. Но е сигурно, че те крадоха най-некадърно. Пък и ми се струва, че рано или късно на политическата класа ще й се наложи да даде курбан някой политик, за да запази статуквото. Тези ми се виждат много подходящи.

Като намекнахме за затвора, та се сетихме за един действителен случай. Жена на свиждане на мъжа си в Централния:

- Знаеш ли, скъпи, трябва да ти призная, че ти изневерих.

- Нищо, скъпа, аз на тебе също…

- Стана случайно, изобщо не го желаех…

- Разбирам, скъпа, да не мислиш, че аз съм го желал…

Какво ли не става в затвора…

-----------------

Книга първа и книга трета на „Из делниците на един луд” можете да поръчате на: [email protected], или на Тонифона: 0885 233 691

 Освен това Доктора е достигнал лимита си от приятели на личната си страница във Фейсбук. Затова кани бъдещите си приятели в страницата "Из делниците на един луд", в която обещава да пише по-редовно.

To be continued друг път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!