Търсят съдия за делото срещу Цветанов

21 април 2013 в 14:34 1425 0

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

Делото за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов ще се гледа в нов съд, след като пловдивските магистрати масово си правят отвод по делото, съобщава в неделя в. "Преса".

Причината на магистратите в Окръжния съд в Пловдив да сложат окончателно край на спора е медийният отзвук от процеса. Бившият вътрешен министър беше даден на съд за клевета от съдия Мирослава Тодорова, след като Цветанов обяви, че тя е обслужвала организираната престъпност

Името на Мирослава Тодорова стана символ на безпрецедентен натиск на управляващите върху съдебната система. Тодорова беше уволнена като съдия от Софийския градски съд, което доведе до първия в историята ни протест на съдии, както и остри критики от страна на Европейската комисия.

По делото срещу Цветанов отвод вече са направили всички наказателни съдии, както и 17 от общо 21 граждански състава, пише „Преса“. Въпрос на дни е и останалите да се откажат от процеса. 

При старта на делото в София всички съдии от софийския съд си направиха отвод, с мотивите, че се познават с Тодрова. Това беше причина Върховният касационен съд да прати делото в Районния съд Пловдив. Съдийката Екатерина Роглекова реши, че бившият вътрешен министър не е клеветил, а само критикувал Мирослава Тодорова, с което го оправда на базата на “обстоен граматически и смислов анализ” на репликите му в две последователни негови интервюта – пред в. “24 часа” на 23 януари 2012 г., а на другия ден – и пред бТВ.

Сега предстои спорът да бъде разгледан на втора инстанция от Окръжния съд в Пловдив (чийто председател до скоро беше настоящият главен прокурор Сотир Цацаров), където решението по казуса ще бъде окончателно.  

Заради масовите отводи на съдии се очаква разпределение на делото в друг съд от ВКС. 

В жалбата до втората инстанция Даниела Доковска, адвокатка на съдия Тодорова, сочи, че делото е било четено от Сотир Цацаров като шеф на окръжния съд, преди то да влезе в съдебната зала. По-късно главният прокурор призна, че се е интересувал от случая заради медийния шум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови