Заподозрените за атентата в Бостън са чеченци

Вероника Шербанова 19 април 2013 в 14:05 4733 4

Родителите на братята Църнаеви ще летят до Америка. Снимка: Reuters
Родителите на братята Църнаеви ще летят до Америка. Снимка: Reuters

Двамата заподозрени за атентата в Бостън са братя чеченци, легални емигранти в САЩ, съобщи Асошиейтед прес. 

Името на единия от тях е Джохар А. Царнаев, на 19 години. Той е заподозреният с бялата шапка, когото полицията все още издирва.

Името на брат му е Тамерлан Царнаев. Той е на 26 години, съобщи електронното издание на New York Times.

Двамата мъже са живели легално в САЩ няколко години преди атентата, като Джохар Царнаев е живеел в Кембридж. Смята се, че двамата братя са чеченци. Те влезли в САЩ с турски визи.

Тамерлан Царнаев се е занимавал непрофесионално с бокс. През 2009 г. той е бил арестуван по обвинение в домашно насилие над приятелката си.

Брат му е посещавал гимназията Rindge and Latin School в Кеймбридж. Смята се, че в момента е студент по медицина. 

Информацията, че двамата братя са заподозрените за взривовете по време на Бостънския маратон, беше потвърдена официално от Агенцията за национална безопасност на САЩ. 

Семейството на Царнаеви е избягало от Чечня в Казахстан. Смята се, че са се преместили в САЩ през 2002 или 2003 година.  

При мащабна полицейска акция в Уотъртаун, близо до Бостън, беше заловен мъж, за когото се смята, че е единият от двамата заподозрени за атентата в Бостън, при който загинаха трима души, а над 170 бяха ранени.

Мъжът е бил прострелян по време на акцията и по-късно почина в болницата.

Полицията все още издирва другия заподозрян, като служителите на реда започнали да ходят от врата на врата в Уотъртаун. Жителите са предупредени да не отварят вратите си на никого, освен ако не се идентифицира като служител на полицията или на ФБР.

Смята се, че двамата са отговорни и за смъртта на полицая, застрелян в Масачузетския технологичен институт късно снощи.  

Според NBC братята са откраднали джип и са започнали престрелка с полицията, като хвърляли и експлозиви през прозореца на автомобила. Заловеният заподозрян е носел пояс на самоубиец.

Над 4,4 млн. души са блокирани в района на Бостън, затруднено е пътуването на влакове. Въздушното пространство над Бостън е затворено.

В Бостън и околните градове – Нютън, Белмонт, Брайтън, Уолтам, Кембридж, е въведен режим на извънредно положение заради издирването на Джохар Царнаев.

Полицията е обкръжила къща в Уотъртаун. Смята се, че в нея се укрива заподозреният. От сградата са се чули експлозиви. 

В същото време полицията на щата Кънектикът съобщи, че издирва сив автомобил „Хонда“ с масачузетска регистрация. Предполага се, че автомобилът е шофиран от трети човек, който също може да е замесен в атентата в Бостън.

В американския град Ниагара Фолс, щата Ню Йорк, беше спрян за проверка автомобил с регистрационен номер от Масачузетс. В колата са се намирали двама души, които са били задържани. Полицията проверява автомобила за експлозиви.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!