„Шшшт... Попей ми“ - от магистралата в телевизията (видео и снимки)

Бистра Величкова 17 април 2013 в 18:12 12023 4

София Бобчева и Силвия Станоева във филма
София Бобчева и Силвия Станоева във филма "Шшшт...Попей ми"

София Бобчева е една от изгряващите български актриси. Тя изгря първо на театралната сцена, а не на телевизионния екран. Усещането за актрисата може да се събере в няколко думи – талантлива, естествена, непринудена и със сериозен потенциал на комик.

Последната продукция, в която играе главна роля, е в среднометражния дебютен филм „Шшшт... Попей ми“ на режисьорите Андрей Волкашин и Петър Вълчев. Там София окончателно спечелва зрителите с лекотата, с която играе и хумора, който буди, само с присъствието си. Една реплика, дори един поглед или жест на актрисата са напълно достатъчни, за да предизвикат вълна от смях.

Във филма тя влиза в ролята на Веска – наивно момиче, което мечтае за пари и слава. Наивността и чистотата по детски са типични характеристики, които изключително много се отдават на София Бобчева, в превъплъщението ѝ в различни персонажи. Доказателство за това е ролята ѝ в „Заболяване на младостта“, където играе примерна студентка по медицина, която вярва в любовта и се възмущава от цинизма на мъжете и на своите колежки; както и ролята ѝ в „Пет жени в еднакви рокли“, където героинята ѝ отново е момиче, което наивно вярва в чистата любов. Този неин талант е използван умело и в „Шшшт... попей ми“. И тук, повече от всякога, комизмът е пълен, защото наивността на Веска контрастира ярко със загрубялата представа за любов и успех на магистралната проститутка Беба (Силвия Станоева). Оттук се раждат и култовите реплики, които, казани от София, карат публиката да взривява киносалона от смях (така стана на премиерата на филма в Дома на киното, на 16 април).

Режисьорите много добре са подбрали актьорския екип. Именно затова диалогът и взаимоотношенията между двете главни актриси, както и между целия състав, се получава много добре. Героинята на Силвия Станоева е реалистично представена и правдоподобно изиграна. Самата Силвия Станоева е още една от обещаващите млади актриси. Тази година тя получи наградата ИКАР за дебют (споделен с колегата ѝ Иво Желев) за спектакъла „Клер Мадам Соланж, Игра на Любов и Смърт“.

Филмът „Шшшт... попей ми“ е заснет на фона на зелени поляни, което освен че придава свежест и изчистеност на кадрите, допринася за абсурда и сюрреалистичната обстановка във филма.

“Искаш ли пари? Искаш ли коли? Една от нас бъди, за да знаят името ти!” - това е основната песен на филма и символична мантра на младите момичета като Веска, които в ценностно объркан свят, търсят правия път към своето бъдеще. Благодарение на вече „успели“ в живота жени като Беба и върха на дамите в този бранш Курайма (Снежина Петрова), докато пие лимонада от двулитрова бутилка, Веска бързо се научава как да прави печеливша магистрална любов. И тук, комични моменти не липсват. Представени са стегнато и много естествено. И пак – до голяма степен благодарение на София Бобчева.

Разбира се, не трябва да подценяваме професионалната игра на целия актьорски екип във филма. Всеки един стои точно на мястото си и спомага за цялостта на продукцията. Това са актьорите Китодар Тодоров, Александър Хаджиангелов, Рейчъл Роу, Поли Генова, Антония Йорданова, Сантра.

Важно е да се каже, че въпреки провокативната заигравка с чалгата и чалга културата филмът „Шшшт... попей ми!“ не е саркастична критика. Дори напротив. Филмът разглежда феномена на поп фолк културата през призмата на хумора и ни най-малко през явно критикуване или отричане. Това прави въздействието и посланието му още по-силно.

И накрая - гледайте „Шшшт... попей ми“, не само защото е наистина хубав филм и обнадеждаващ за българското кино, не само, защото можете да видите комично отражение на магистралната ни действителност, в която живеят младите момичета в България, не само заради абсурда, облечен в тигрови дрехи, тичащ по тучните ливади и треви, чакащ на пътя своя късмет да ги качи в скъпа кола без покрив, гледайте филма и защото в главната роля е София Бобчева!

„Шшшт... Попей ми!“ може да гледате отново в края на април в Студио 5 на НДК, както и в клуб Петното в Пловдив. Предстоят прожекции във Варна, Бургас, както и на фестивал в Скопие. Повече информация за продукцията може да получите на страницата на филма във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови