Калин Георгиев: Ако полицай иска да саботира прокуратурата, ще го направи изтънчено

Юлиан Христов 17 април 2013 в 08:39 6226 25

Калин Георгиев, Снимка: БГНЕС
Калин Георгиев, Снимка: БГНЕС

Моите колеги, които са с повдигнати обвинения, по никакъв начин не са саботирали проверката. В МВР работят хора на закона и ние уважаваме закона и го спазваме. Ако някой от колегите ми е искал да направи някакъв проблем, то би го направил много по-изтънчено и не би направил неща, които да са видими.

Така главният секретар на МВР Калин Георгиев коментира в ефира на БНТ проверката на прокуратурата в МВР по повод скандала с незаконното подслушване на политици. След проверката на прокуратурата бяха образувани четири наказателни производства срещу служители на МВР, които са работили с мобилната техника за подслушване. Според прокуратурата става въпрос за липса на контрол и отчетност при използването на СРС.

Калин Георгиев обясни, че е изумен от коментарите в медиите за резултатите от проверката. Според него прокуратурата не е установила нищо нередно. Георгиев обясни, че прокурорската проверка не е доказала, че в МВР има незаконно подслушване. „Проверката продължава и в никакъв случай не можем да говорим за незаконно подслушване“, коментира той.

Георгиев обясни, че въпросният автомобил, който прокуратурата иззе от служба СДОТО при МВР, не може да извършва подслушвания. „Апаратурата не може да извършва секретно запис на глас, не може да подслушва. Техниката е нова и е възможно да има пропуски в подзаконовата и законовата база. Това е техника от ново поколение, кога е получена, каква е – нямам право да говоря“, коментира още главният секретар на МВР като поясни, че след резултатите от прокурорската проверка вътрешният министър Първанова, ще сформира работна група, която да подобри подзаконовата нормативна база за използването на подобна техника. 

Калин Георгиев обясни и случая с това, че един от служителите на МВР опитал за заличи информация в харддиска на техниката, като бъркал с отвертка. „Визираната отвертка не е единственият инструмент, с който разполагат моите колеги“, обясни той и допълни, че въпросният служител е дипломиран инженер, „един от най-кадърните служители“, а отвертката е по-скоро метафора. Георгиев обясни, че техниката е конструирана така, че информацията в нея да не може да се уврежда умишлено. Той обясни още, че исканата от прокуратурата информация, съхранявана от техниката на автомобила, е препратена и записана на няколко други места. Тя е изпратена и на прокурорите. Главният прокурор обаче е поискал съдействие от фирмата производител на автомобила, за да бъде извършена експертиза.

Това, че движението на автомобила и местата, на които той е бил пращан, не е отразявано в протокол, Калин Георгиев обясни с пропуск в попълването на служебните книжки на автомобилите. Той поясни, че СДОТО е една от най-динамичните служби, където нещата се случват бързо и вероятно това е причината да има подобни пропуски. Калин Георгиев обясни, че това вероятно е случаен пропуск и колегите ще у бедят прокуратурата в правотата си.

„Във всички случаи става въпрос за достойни хора и фактът, че срещу тях са повдигнати обвинения не значи, че те са виновни. Много ми се иска да вярвам, че при завършването на проверката и производствата тези достойни офицери от запаса и колегите, които са още на служба, но отстранени, ще имат възможност да изчистят имената си“, каза Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!