OFFNews сезира КЗП за антифризите менте

Владимир Йончев 08 февруари 2012 в 01:16 3285 0

antifreeze
antifreeze

OFFNews и асоциация „Активни потребители“ сезираха КЗП за антифризите, замръзващи преди температурата, указана на етикета.

Писмото до председателя на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев е от 6 февруари. В него потърпевшият Иван Горчев, главният редактор на OFFNews Владимир Йончев и изпълнителният директор на „Активни потребители“ Богомил Николов сигнализират за нелоялната търговска практика и настояват за прекратяването й.

Писмото до КЗП е на база лабораторни изследвания, поръчани от OFFNews, доказващи нарушението. Те бяха направени след сигнал на потърпевш читател. Иван Горчев купил антифриз „Petrol aнтифриз концентрат“ от бензиностанция на „Петрол“ на бул. „Цариградско шосе“ в София. Разредил антифриза според указаното на етикета, го сложил в колата. Антифризът замръзнал. Ремонтът на купения преди 4 месеца нов автомобил ще излезе поне 1000 лева, казва Иван Горчев.

В деня на установяване на щетата редакцията на OFFNews купи всички марки антифриз, които бяха налични в същата бензиностанция и ги даде за изследване в лаборатория. Резултатите показаха, че 3 от 5-те проби е отговарят на указаното в етикета. Това са марките: Prista Long Life, Рetrol антифриз концентрат, Рetrol антифриз концентрат. Тестове установиха, че информацията на етикетите е невярна и подвежда потребителите при вземане на решение за покупка.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews