Три жертви и над 100 ранени в атентата в Бостън, има заподозрян

16 април 2013 в 07:48 12369 8

Трима души загинаха при атентата в Бостън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Трима души загинаха при атентата в Бостън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три са жертвите на атентата в Бостън, едната е дете на 8 г. Поне 144 са ранените след експлозиите по време на маратона, съобщи Би Би Си.

Две експлозии избухнаха в рамките на 12 секунди на метри от финалната права на най-големия и стар маратон в САЩ, преминаващ по ул. "Добра воля". 

Чуха се експлозии от близкия хотел, мястото се изпълни с пушек, кадрите от телевизионните камери  показваха тичащи окървавени участници в маратона и зрители.

Трима загубиха живота си, включително 8-годишно дете. Властите съобщиха, че има ранени деца. 17 от пострадалите са в критично състояние. 25 - в тежко.

Двете бомби са избухнали на разстояние 40-90 метра една от друга.

Часове след експлозиите никой не пое отговорност, нямаше и заподозрян. Властите не са имали и информация за подготвян подобен акт.

Телевизия CNN разпространи кадри на заподозрян за участие в атентата мъж. По описанието той е чернокож, носи черна раница и вероятно говори английски език с акцент. Смята се, че той е прекосил охраняваната зона 5 минути преди инцидента. По-късно следователите, които поеха разследването на атентата, заявиха, че издирват „тъмнокож или чернокож мъж”, вероятно с чуждестранен акцент в изговора, който може да има връзка с трагедията.

Заподозрян за взривовете в Бостън е 20-годишен мъж от Саудитска Арабия, съобщи NY Post. Според информация на вестника, мъжът е задържан 2 часа след атентата. Не е ясно защо, но в момента саудитецът се намира в болница, пише NY Post. Час след публикацията обаче полицията в Бостън опроверга информацията, че има арестуван за атентата.

Губернаторът Девал Патрик съобщи, че в града днес ще има по-засилени мерки за сигурност.

"Все още не знаем кой и защо стори това. Не бива да вадим изводи, преди да разполагаме с всички факти. Но не ме разбирайте погрешно - ще стигнем до дъното на това, което се случи, и ще намерим извършителите. Всички отговорни лица и групи ще бъдат наказани", каза американският президент Барак Обама.

Повишени са мерките за сигурност в Ню Йорк, Вашингтон и други градове. Районът около Белия дом е блокиран. В Бостън са евакуирани хотелите. Небето над града е затворено за полети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!