Из делниците на един луд (8-12 април)

Тони Филипов, д-р 14 април 2013 в 17:45 13327 17

 

 Понеделник, 8 април

Премиерът Райков вика: «С влизането на определени хора в политиката театралният сектор е загубил възможности за обогатяване.» Визира Сидеров. По-точно иронизира го, щото Сидеров се изявява като доста бездарен артист. Но то винаги е така, когато човек се прави на артист с подръчни материали...

Оня ден на дискусия за доходите по телевизора вика, че минималната заплата трябва да стане 1000 лв., а минималната пенсия 500. Парите можели да дойдат от съкращаване на лемурите и спиране на контрабандата.

Снимка в. "Сега"

През контрабандата наистина изтичат големи пари. Ние станахме досаден и на себе си да пишем за това. Но битката с нея е много трудна. Не толкова във физическия смисъл, колкото в психологически. Когато човек е опозиция, той вижда само това, че контрабандата ощетява хазната. И никак не му е трудно да говори срещу нея. Но когато същият тоя човек, политик по-точно, дойде на власт, освен щетите за хазната, той вижда и ползите за партията, а и лично за себе си. И борбата с контрабандата се отлага… Та като имаме предвид това принципно положение, а също и изтеклите информации за слабостта на Сидеров към някои епикурейските форми на живот, смятаме, че тая няма да стане.

Йордан Соколов, виден син деец, вътрешен министър при Филип Димитров, председател на НС и т.н., вика: «Десните да гласуват за ГЕРБ, а не за СДС и ДСБ, защото те няма да влязат в НС. Партията на Борисов е единствената алтернатива за дясно мислещите.»

Господи, много Ви моля (и троицата), като дойде времето, не ми вземайте първо акъла!

На Борисов му е десен само десният крак, с който рита топката, нищо друго дясно няма в него. Да не ме разберете погрешно – и ляво няма. В него е пълен идеен кармакарашик! Но пък, както каза кандидатът за депутат от гражданската листа на БСП Мартин Захариев, «Няма значение какви са ми убежденията… Това ляво-дясно само беди ни донесе...”

От Агенция по безопасност на храните прекратили договора с фирмата, която извършва дезинфекция на превозните средства, влизащи през Капитан Андреево и Лесово - «Във връзка с големия обществен интерес...» А големият обществен интерес се изразява в едно изказване на Румен Петков, ама те в Агенцията, понеже са гузни... Петков заплаши, че ще сезира Цацаров, щото притежавал квитанция за преминал през гьола автобус, на който за дезинфекция му е начислена такса 20 лв., и още 10 лв. за обслужването. И на леките коли туряли по 10 лева над 4-тях лева за държавата.

Лелей, това какъв сладък бизнес е... Не случайно му викат «Златния гьол». По 500 хил. лв. месечно ей тъй, от въздуха... И един Господ знае какво има в гьола… През 1997 г. пътувахме с кола до Тирана. Страхотно преживяване, ако си падате по силните усещания... На влизане в Македония ни прекараха през един мътен гьол и ни взеха $5. С очите си видяхме едно жабе в гьола! Което показва какво? Че даже не е и хлориран. На влизане в Албания пак ни взеха $5. Ако и да нямаше нито гьол, ни някаква друга форма на дезинфекция. Та си спомняме, че тогава много се възхитихме на албанската откровеност. А ние се правим, че дезинфекцираме…

Благодарим на всички, които ни честитиха празника на медицинския работник. Казвал ли съм ви един действителен случай, дето двама пътували във влака? Запознали се.

- Какво работите - попитал гражданинът.

- Учителка съм, а вие?

- Лекар.

- Гинеколог?

- Не, но мога да погледна…

Та когато има спешен случай и д-р Филипов не връща. Но през останалото време е доктор по политология… Което обаче не значи, че няма да празнуваме и с другите доктори. Трябва малко да се потренира, че каквато тежка програма се задава в края на месеца…

Вторник, 9 април

Почина Маргарет Тачър, първата жена премиер на Британската империя, която цели 11 г. управляваше по-здраво от мъж. За нея британският журналист Джереми Паксмън пише в „Политическото животно”: „Маргарет Тачър бе начело на правителството, което проведе последната колониална война на Великобритания, която бе спечелена напук на всички предвиждания, и въпреки всичко бе изхвърлена от собствената си партия само заради усещането, че е омръзнала на електората.” Такова е естеството на политиката. За това е казано, че изборите се печелят от опозицията. Обаче са забравили да кажат на нашата опозиция… Станишко като го гледам, хал хабер си нема, че го чакат избори за печелене…

За много неща, които направиха десните у нас, сме задължени на госпожата. Обърнете внимание, казваме задължени, а не я обвиняваме. Това, че нашите десни например приватизираха в частна полза, вместо в държавна, не е нейна вина. Така, де, няма как тачеризмът да се прилага от Костов и да остане тачеризъм. Те просто са различна порода политически животни. Нашите животни всички са неграмотни… Не обичат да четат, да учат. Помня как през 2002 г. беше дошъл личният имиджмейкър на Тачър да обучава ендесевейците на общуване с медиите. Отиде само Атанас Щерев. После се разбра, че бил тръгнал за кафенето, но объркал етажите. И като го емнали, та му бяха изчели цялата програма. И, ако сте обърнали внимание, никога не е имал проблеми с медиите.

Госпожата починала на 87 г. От инсулт. Чували сме, че преди посръбвала здраво. Особено в критични ситуации, които при нея хич не са били кът, пиела по цяла нощ уиски. Обаче на сутринта си боцкала една инжекция витамин В12 и кукуряк. (Не правете това в къщи, щото може да съм сбъркал витамина!) Това го споменахме само за да видите как се отразява алкохолът на здравето. Но в политиката понякога се налага. Горецитираният Паксмън пише: „Авторитетът на Чърчил сред колегите му е почивал до известна степен и на факта, че ги е надяждал и надпивал, докато изпопадат под масата.” А когато една жена ги може тия работи, авторитетът й още повече укрепва. Имахме в „Новинар” едно Миче от Септември, криминална репортерка. Като седнеше с началниците на КАТ, професионалисти до един, накрая само тя седеше на стола. Пръв падаше Краси Костов, да ме извинява… Нямате идея как я уважаваха!

Приближеният на Бойко депутат Емил Димитров (Емо Фаса) е изпаднал в дълбока немилост. Ама наистина дълбока. Извел децата си в чужбина, защото се страхувал за живота им. И щял да разкаже пред европейски нотариус всички срамни тайни на предишното правителство, които знае. Според електронното издание plovdivchanin.com Фаса вече се бил изповядал пред нотариус в Лондон. В паметната записка били описани данни за парични отчисления, които строителите на “Тракия” и “Струма”, са правили за черни каси на управляващата партия, както и факти за съмнителни сделки и търговия с влияние на Искра Фидосова.

Пък от Легия „Антимафия” дали на ОFFNews копие от платежно за 150 хил. лв., които Фидосова получила през 2007 г. в качеството си на член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ от собствениците на ЦСКА. Лошо се изразих, исках да кажа, че по това време тя е била, а не че е получила парите в това си качество. Може да ги е получила във всякакво качество. Това е същият документ, който Янето размахваше през 2011 г., само че не за наем, а за заем. Излиза, че до някъде може да се вярва на Янето. Стига да знаеш до къде…

Явно Фидосова още преди 2007 г. е била достатъчно богата, за да даде на титаните заем от 150 хил. лв.

Ние обаче не разбираме защо се страхува Фаса за живота си, та че и за децата си?! Нима Борисов и Цветанов са способни да го гръмнат?!

Тоя става мнителен. Борисов, дето се отказа от властта заради един счупен нос и една пукната глава! Знам, че е лесно, когато носът и главата не са твои, но това все пак са дребни неща… Представям си г-жа Тачър как сдава властта след като полицията по невнимание разбива носа на протестиращ миньор.

Шегувам се, не си го представям. Бойко иска да го харесват всички. А госпожата казваше: "Ако правите нещо, за да ви харесат, нищо няма да постигнете"… И той го доказа.

Боже, ама и аз какви нелепи сравнения тръгнах да правя…

Сряда, 10 април

Питат Цветелина Бориславова верно ли е, че по време на управлението си Бойко е натрупал 2 млрд. евро. Вика: „На мен ми се струва невероятно, невъзможно такова нещо…”

И на мен ми се струват прекалено много 2 млрд. евро. Ако беше, да кажем, 1 млрд. лв., да повярваш, обаче 2 млрд. евро… От друга страна пък, за един милиард лева се говореше още преди три години. Нелогично е да седи все на 1 млрд., не ли?

Не знам. Просто ви информирам, че в обществото се дискутират и такива работи. И, ако не беше огромната контрабанда, ние щяхме още по-категорично да твърдим, че чак такава сума не може да се открадне.

Но нищо, де, дето се вика, има и друг тираж, пардон, мандат. През втория може да станат и 2 млрд. евро. Апетитът идва с яденето.

Между другото, „Труд” писа оня ден: „Внезапна проверка на ГДБОП и НАП на Кулата: Дежурните изхвърлят пари и подаръци”. С подаръците малко са пресилили. Какви толкова подаръци може да събере човек в джоба? Вече навсякъде се предпочитат подаръци в пари. Операцията на мобилната група на ГДБОП и НАП била проведена след сигнал на граждани, че някои шофьори плащат на ръка, за да не чакат часове на границата. И ние за малко да повярваме, че точно така е станало, но по случайност знаем, че такива оплаквания валят ежедневно, а проверките са от дъжд на вятър. Като казах вятър… Хубаво, че времето се случи тихо, един вятър щеше да издуха парите чак в гръцко. Щото митничарите тоя път били толкова изненадани, че някои хвърляли банкнотите на платното… Не че и друг път не са правени проверки в три през нощта, но почти никога не са били чак толкова внезапни. Единствената възможна хипотеза е, че митничарите са пропуснали вноска. Помислили са си, че правителството се е сменило, на власт са нови хора и няма защо да плащат на старите. И сбъркаха. Затова им пратиха мобилната група да им напомни, че едната ръка мие другата, иначе…

Четири милиарда евро накуп.

Близки на Емо Фаса, за който ви казах, че се е натаковал от страх, че бившите му приятели от ГЕРБ са го поръчали, споделили, че той имал уличаващи факти за това, че Цветанов е покровителствал контрабандата на цигари през гръцката и турската граница и нелегално производство на български цигари в цехове край Солун. Цветанов покровителства контрабандата, Борисов покровителства Цветанов… Това го казвам само в подкрепа на скептиците за двата милиарда евро. Явно се дели, ако не по равно, най-много 60:40. Което означава най-малкото, че и Цветанов има колкото Борисов, ако не и малко повече...

Четвъртък, 11 април

Шефът на кабинета на Плевнелиев Цветлин Йовчев подаде оставка. Имал си лични планове, в които не влизало да подгъзва на Росен. Предавам го с мои думи, де…

Истината обаче е друга. Още като му туриха на Плевнелиев милиционер за шеф на кабинета, работата ми се стори много несиметрична. Бойко с шеф на кабинета социолог, а на Плевнелиев – милиционер! Ако беше обратно, нямаше да ми направи впечатление.

Милиционерският начин на мислене е много труден за разбиране от цивилните лица. И поради това е много потискащ. В Плевнелиев могат да се забележат наченки на много качества, но милиционерщината не е сред тях. Та лично ние разбираме желанието му да го разкара. Освен това се чу, че Йовчев е осведомявал Борисов и Цветанов за всичко, което става из президентството. По принцип там рядко става нещо, но понеже сега така се случи с формирането на временния кабинет...

Според нас с махането на Йовчев Плевнелиев създаде най-важната до момента предпоставка за еманципацията си. Първо написахме, че е направил важна стъпка по посока на еманципацията си, но после прегледахме отново състава и досегашните действия на служебния кабинет и се върнахме та го поправихме на предпоставка за стъпка.

Дали ще се вземат ДПС и ГЕРБ, ще зависи от зестрата.

Лютви Местан вика, че ако имало съгласие за националните приоритети, те били готови да подкрепят следващото правителство, чието и да е то. Още когато агата се изтегли от първата линия и остави Лютви фронтмен стана ясно, че за нещо се готвят. Сега може вече да се каже и какво точно. Наши отговорни източници ни докладваха, че са постигнати някои договорки за съвместно управление на ГЕРБ и ДПС. С една дума вече били сгодени.

Всъщност, те зад кулисите винаги си се разбираха, а на публиката изиграваха периодично по някой етюд в стил кечмания, Скалата срещу Джон Сина и толкова. Случайно ли мислите на нито един деец от ДПС, на нито една тяхна фирма не се случи нищо през тези 4 години? Ако така мислите, значи не мислите.

Цветанов също не изключва възможността да управляват след изборите с Кунева и ДПС. Като го попитаха журналистите, рече: „Нека ви отговоря на 12 май“. А за БСП и „Атака” не беше необходимо да се чака чак до 12 май, още сега каза, че ГЕРБ твърдо не би управлявала с тях. „С БСП – категорично не! Няма как да бъдем със социалистите“. (Което нищо не значи, щото и царят така викаше, па после…) За националистите рекъл: „Политическа партия ГЕРБ ще запази евроатлантическите ценности без „Атака“. Даже и ще ги засилят, ако се съберат с Кунева.

Лично ние винаги сме смятали, че между Кунева и Бойко съществува една дълбока интелектуална несъвместимост. А между Кунева и Цветанов са дори повече от една! Дано не грешим.

Скоро ще се разбере.

Интересни са ни ония избиратели, които гласуваха за ГЕРБ вбесени от раздавача на порциите - те какво мислят, а и дали.

Пък червените откриват предизборната си кампания под надслов: „Да върнем България на хората!”

Ей, да не забравите! Да не стане като миналия път да си я оставите за вас?!

Според Кольо Медианата било възможно това да се случи. Да я вземат, не да ни я дадат. Според него левелерите били само на 2.7% след ГЕРБ. Но мачът бил едва на средата.

По телевизора показват кръстовището на столичния бул. "България" и ул. "Ив. Евстатиев Гешов", където само за час девет шофьори спукали гуми. Някои от тях заявили, че обмислят да съдят общината.

Обмисляйте, обмисляйте… Тя една кокошка… Вместо да почнем масово да съдим общинските лемури за безобразието по софийските улици! Дето викат казаците, като гледа човек улиците, може да помисли, че е свършила войната, а не зимата…

Ама тия, дето минават само с гума или джанта, тия са с Бога вечеряли. На бул. „Г. М. Димитров”, на светофара пред НСлС, има едно островче между платната, което е така хитро маскирано, че е отнесло картерите на десетки завиващи автомобили. А може би и хиляди, защото то не е некое „младо” островче, не! То е островче ветеран, стои там от години и в студ, и в пек, и в дъжд, и в сняг, и в здрач, и в мрак… Абе, през цялото време. Достатъчно е да му хвърлите един поглед и ще се убедите, че никак не преувеличаваме броя на битките, които е водило – десетки, ако не и хиляди подли победи над ниски брони, картери, носачи, стабилизиращи щанги и каквото там има отпред по колите. Не е ясно кой идиот го е измислил и поставил точно там, нито с каква цел. Не знаем и колко оплаквания има от него. Знаем само, че то продължава година след година да си стои на мястото „убедено в правата си като капак”.

Сега наблюдаваме тая мода с издигнатите пешеходни пътеки. Уловихме се, понеже колата ни е ниска, че всеки път, когато доближим това съоръжение, наистина намаляваме скоростта, но вниманието ни е концентрирано главно върху това как да го преминем безаварийно. Не един и два ауспуха сме оставил на легналите полицаи. И докато обмисляме стратегия за преминаване, не ни остава време да се огледаме за пешеходците. Допускаме ние да сме еснаф, който мисли повече от необходимото за колата си. Но и така да е. Знаете ли колко са еснафите в България? Най-много!

Петък, 12 април

В БНТ гостуваше борецът Георги Мърков, кандидат за депутат от Пазарджик на "Коалиция за България". Като контратеза включиха кандидатката на ГЕРБ в Сливен Станка Златева.

Питат я Станка защо: „Ами, знаете, че аз съм от Сливен и хората тука ма подкрепят и така, наистина държат на мене, и искат аз да съм човекът, който да... да е от, ъъ, по принцип, ъъ, да поеме нещата към спорта…”

А Мърков го питат: „Вие сте били в Общинския съвет, успяхте ли нещо да направите за спорта в Пазарджик?” Вика: „Нищо не можах да направа, защото спортът е такова дъно, че няма как да се направи. Аз съм една година и два месеца председател на ОС...”

Е, това, че не е направил като шеф на ОС, не значи, че няма да направи като депутат. Или греша?

Публикувам отново тази скулптура от ръце, за да напомня, че най-страшните чудовища се правят с ръце. Мислете от сега!

Защо бе, хора, защо не се занимавате с това, в което сте добри, ами се правите на пенкилер! Така, де, доколкото сме чел история, май след Сократ не се е раждал друг талантлив борец и оратор едновременно. Винаги е тъжно, когато изявени таланти се оставят да ги турят за блесна на въдицата, с която ловят глупавите им сънародници… Те се самоуспокояват, къде откровено, къде не до там, че отиват „горе” нещо да променят. Но много скоро разбират, че са там точно, за да не се промени нищо… И става, че са се включили от глупост, а не напускат от срам… За да може нещо да се промени, трябва да има критична маса. А то няма! Няма я в обществото като цяло, а какво остава за отделните партии. И партията, „голямата ядачка на души”, както казваше поетът Сидеров преди сам да стане партия, ги сдъвква и изплюва ненужни…

Книга първа и книга трета на „Из делниците на един луд” можете да поръчате на: [email protected], или на Тонифона: 0885 233 691

 

To be continued некст път

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!