8 джипа занесоха храна на наводненото село Бисер (снимки от селото)

Владимир Йончев 07 февруари 2012 в 03:42 34362 61

Водата е отнесла цели огради и стени. Снимка: Сергей Антонов
Водата е отнесла цели огради и стени. Снимка: Сергей Антонов

8 джипа цяла нощ драпаха из затъналата в сняг България, за да занесат храна и вода в наводненото село Бисер.

Продуктите бяха дарени от фирма "Грейн Адвъртайзинг".

Късно следобед фирмата се свърза с OFFNews.bg, впечатлена, че членове на OFFRoad-Bulgaria бяха в бедстващото село и първи съобщаваха за случващото се там. "Грейн Адвъртайзинг" поискаха да помогнат на хората от залятото село с всичко, то които се нуждаят. Тъй като нямаха възможност да закарат продуктите до намиращото се на 280 км от София място и като знаеха за предишните акции на OFFRoad-Bulgaria, се обърнаха с молба към форума да закара продуктите в залятото село.

OFFNews.bg  се свърза с кмета на селото Златка Вълкова. "Най-голяма нужда имаме от вода, в селото няма никакви продукти. Никой не е очаквал подобно бедствие и никой не се е запасил. Няма храна за утре", каза тя. Вълкова добави, че от всичките 800 души са пострадали повече от 700. В Бисер няма ток и ни е необходима храна, която да е готова за консумация, каза още тя.

След съобщението, че спешно трябва да се закарат продукти на бедстващото село, форумът веднага се организира и 4 джипа и един бус бяха вече в Метро. Най-дълго време цялата организация отне закупуването на продуктите, защото се оказа, че дори верига като Метро няма  чак такова количество храни. Потребителят на форума Nik Nikolov влезе в ролята на главен артелчик. След внимателен оглед на цените и съставките на консервите, той определи кои ще са най-подходящи, но се оказа, че от тях няма достатъчно количество и се наложи да допълваме с други. в това време друг член на форума - Goshko- loshko избираше захарни изделия. Бе закупено голямо количество вафли и шоколади, тъй като съдържащите се в тях въглехидрати са изключително важни в студеното време.

Трета група от форума пък натовари цялото количество хляб.Най-голяма мъка обаче се оказа натоварването на тон и половина вода. След половинчасова борба с тежащото 750 кг пале водата бе натоварена в буса на двама от членовете на форума, които бяха дошли, след като бяха прочели съобщението, че има спешна нужда от помощ за закарването на продуктите.

Групата от София потегли в 20:30 ч.

Пътната обстановка, в която тръгна колоната бе изключително тежка. Метеоролозите съветваха да се избягва всяко пътуване. Затова форумът настоя в колоната да има спот (сателитно проследяващо устройство). То бе осигурено от Веско Горанов от UVT. Благодарение на спота всички потребители на форума на специално инсталирана карта можеха да следят къде се намира колоната във всеки едни момент и ако се наложи да спасяват спасителите.

Пътят се оказа още по-тежък от очакваното и магистралата бе силно заснежена и заледена. Трудно можеше да се поддържа скорост от 70-80 км. Така в 22:30 колоната от София стигна до разклона за Карлово, където се събра с пловдивската група, предвождана от Вальо Drukman. Част от колите се върнаха в София, а продуктите бяха претоварени в пловдивските джипове.

След още три часа бавно и мъчително каране по заледените пътища колоната от 6 джипа стигна село Бисер. Там вече чакаше група от Стара Загора, предвождана от Иван Белов - участникът, който най-много помогна на закъсалите край Николаево точно преди Коледа.

На входа на Бисер по нищо на личеше, че тук се е случило най-голямото бедствие в последните години. Един остър завой наляво и надолу и картината се променя коренно - голяма военна палатка, три пожарни, катастрофирала линейка, униформени полицаи с гумени ботуши. От палатката излезе жена с черна космата шапка и зелено яке, която стреснато огледа шестте джипа.

- Ние сме от OFFRoad-Bulgaria и носим продукти за хората в селото. Говорихме с кметицата от какви продукти се нуждаят бедстващите хора.

- Аз съм кметицата.

Златка Вълкова беше капнала от умора. Вече 15 часа продължаваше най-тежкият й ден. Малко преди девет, когато язовирната стена се е скъсала тя  е била на втория етаж на кметството.

"Не можах да осъзная какво се случва." Вълкова стояла на прозореца на кметството и гледала как рухват една по една къщите. От мястото на палатката, която е щаб, се вижда, че е имало наводнение, но трябват 30-40 крачки, за да се види бедствието. Селото го няма. Мъртъв кон бележи входа към ада.

По надупчения от бедствието мост джиповете се процеждат към училището, където се складират продуктите. Войници, пратени от хасковското поделение, помагат за пренасянето на тоновете вода.

"Чувствам се като във филм на ужасите, всичко ми е като насън", разказва кметицата Златка Вълкова. Тя е на крак цял ден и нощ от скъсването на язовирната стена вчера сутринта. Въпреки посещението на премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и още няколко от техните висшестоящи колеги тя все още е в шок, не по-малък от този на пострадалите жители на селото.

Хората са отишли да спят при близки, приятели, роднини и познати - единственото, което е сигурно за засегнатите от потопа жители, е, че всички са в шок, каза за OFFNews.bg Вълкова. Тя разказа за ужасяващата гледка на носените от водната стихия дървета и коли, която приличала на апокалиптична сцена от филм на ужасите.

Когато колоната на OFFRoad-Bulgaria влезе в селото, температура беше 3 градуса и времето беше спокойно. Само 20 минути след това започна да вали толкова силен сняг, какъвто рядко сме виждали. Пътят на връщане се оказа истински ад. Снегорините между Харманли и Хасково гордо минаваха с вдигнати гребла. Уплашени от светкавицата на фотографа Сергей Антонов и джиповете, които ги наобикаляха, бяха принудени да ги свалят.

От вече заформилите се преспи край Хасково, колоната извади закъсал Голф, който вече бе започнал да се слива с пейзажа. По пътя групата започна да окапва. Пловдивчани се прибраха в пълен състав. Част от софийската колона остана да подремне малко на крайпътна бензиностанция. Първата кола се добра до столицата в 9 сутринта.

След 9 ч. сутринта днес (7 февруари) членове на Форума ще събират дрехи и одеяла в импровизиран пункт в София. Адресът му е кв. "Зона Б-5", бл.7, до вх.В - помещението е между входовете на блока. "Със сини решетки е - Сервиз за битова техника", пояснява собственикът на своеобразния пункт Методи (meto_71).

Явор - Vromos.com, пък се нае да приема дрехи и одеяла в Бургас - всякакъв вид помощ може да се занесе на селскостопанското летище в базата на Vromos.

Йордан Стоянов (jordansto) се ангажира със събирането на дарения в Стара Загора.

Адресът, на който може да се предават, е кв. "Индустриален", ул. Пружинна 12. Намериха се и потребители, които ще помагат на заелите се с нелеката задача съфорумци, както и такива, които вече приготвиха чували с дрехи за даряване.

"Преди малко се завърнах от село Бисер, положението вече е овладяно. Преди 2 часа прокопаха дига, за да може да се изтече водата в едната част на селото. Но селото е доста пострадало, доста хора остават с напълно разрушени домове, други са със сериозни поражения", разказа преди няколко часа във форума Красимир Канев, който живее в Харманли.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!