Къде изчезват паветата на "Иван Асен II"?

Мая Младенова 10 април 2013 в 15:35 10871 20

Къде изчезнаха паветата на
Къде изчезнаха паветата на "Иван Асен"? СНИМКА: Пейо Колев

Паветата по една от историческите столични улици "Иван Асен II" изчезват заради съмнителен ВиК ремонт. Скоро те ще бъдат заменени в асфалт, който ще превърне един от малкото запазени символи на Стара София във високоскоростен ръкав на "Цариградско шосе", алармираха жители на квартала около "Иван Асен II".

Гражданите организираха подписка и Фейсбук група в защита на стария облик на своята улица, подготвят и писмо до Столична община и националния омбудсман.

"Ние не желаем нашата улица да бъде превърната в асфалтова писта - помощен ръкав за трафика от "Цариградско шосе". На улица "Цар Иван Асен II" живяха и твориха вдъхновено културни колоси като Маестро Атанасов, Цанко Лавренов, Ран Босилек, Димитър Димов, Александър Балабанов, Емануил Попдимитров, Драган Тенев и много други", пише в призива им. Инициаторите припомнят, че улица "Иван Асен II" датира от Първата световна война, а гранитният паваж е обновен след бомбардировките през Втората световна война и до ден-днешен носи автентичния дух на Стара София.

Какво се случва официално?

Ремонтите по "Иван Асен" започнаха преди няколко седмици, като поетапно се придвижват от долния й край (Орлов мост) в посока бул. "Михай Еминеску" (Румънското посолство). Според официалното съобщение на общината от началото на април  ремонтът в долната част на улицата е заради "реконструкция на уличен канал". Няколко дни по-късно отново общинският пресцентър съобщава, че започва "реконструкцията на настилката на ул. „Иван Асен ІІ” от пл. „Орлов мост” до бул. „Михай Еминеску”, като срокът е между 8 и 30 април.

Проблем със старите ВиК съоръжения в района действително съществува и както отбелязват много от живеещите в квартала, спиранията на водата са честа практика. Факт е и друго - настилките и на улицата, и на тротоарите са стари, нагънати, със зейнали дупки и маневрирането по тях с колело, детска количка и дори с автомобил е цяло изпитание. Живеещите в района подчертават, че покрай евентуалното отстраняване на тези проблеми "паветата ще бъдат продадени за нечии вили", ще бъде положен асфалт, който ще се огъне от подпочвените води, а улицата ще се превърне от приятно място за разходка в шумен и опасен булевард.

OFFNews потърси Столична община, за да попита има ли инвеститорски проект за реконструкцията на настилката, какви са плановете на общината и наистина ли има план да бъде положен асфалт. Оттам обещаха да ни предоставят проекта. В аванс обясниха, че асфалт ще бъде положен само в платната за активно движение, а от двете им страни, където сега паркират автомобили, паважът ще бъде нареден отново.

Предвижда се цялостна реконструкция на тротоарите с унипаваж и ново осветление. Основното съображение за полагането на асфалт било намаляването на шума от движещите се по паветата автомобили и комфортът на гражданите. Самите павета ще бъдат прибрани на склад и използвани при бъдещи ремонти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!