10 години властите знаели, че язовирът е опасен и бездействали

06 февруари 2012 в 18:09 445 7

Кадър от започналата спасителна акция. Снимка: БГНЕС
Кадър от започналата спасителна акция. Снимка: БГНЕС
Поне от 10 години властите в България са знаели, че язовир "Иваново" е опасен. От 6 години се е знаело и че стената му е пропукана. Но никой нищо не направил, за да предпази хората от случилата се днес трагедия. Обяснението за бездействието е спор за собствеността между община Харманли, областният управител на Хасково и Министерството на отбраната. Член на форума OFFRoad-Bulgaria.com е сигнализирал, че има риск преди повече от 10 години. Ето какво още пише Димитър:
Преди повече от 10 години участвах в комисия по оглед на стената на този язовир. Още тогава имаше проблем който посочих на комисията - тръбата която минава в основата на дигата и отива към помпената станция явно е била изгнила защото в основата й течеше вода, която изравя отвътре дигата. Няколко години поред се поддържаше ниско нивото, и това беше. Този водоем не е микроязовир. Площта му доколкото помня е над 100 дка. Сега трагедията е станала и нещата не могат да се върнат.
По информация на БНР пропукването в язовирната стена е отпреди 6 години. Кметът на Харманли Михаил Лисков заяви пред dnevnik.bg, че пукнатината в язовирната стена е от 2007 година и че общината е сигнализирала за проблемите. Отпреди 6 години са и споровете чия е собствеността и вървят преписки между местната власт в Харманли, областният управител на Хасково и Министерството на отбраната. На въпроса кой стопанисва язовира днес и носи пряка отговорност кметът на Харманли отговори кратко: "Не общината". Той потвърди, че това е Министерството на отбраната. Военният министър Аню Ангелов отрече - язовирът е на границата на военен полигон, но извън територията, управлявана от МО, каза той. Язовирът се стопанисвал от общината. Думите на премиера Бойко Борисов по този въпрос бяха:
В момента няма значение чий е бил язовир "Иваново" и кой го стопанисва – дали община, дали военни... Собствеността му се е прехвърляла, но с това ще се занимае прокуратурата. Ще се търсят начини да се приберат всички язовири към "Напоителни системи".
В официално съобщение на Министерството на отбраната се казва:
През 2003 г. от общинска служба по земеделие и гори е издадена скица, според която язовир „Иваново” е собственост на община „Харманли” и граничи с терен на Министерството на отбраната. Въз основа на тази скица е издаден и Акт за публична държавна собственост № 0567/ 2003 г., който потвърждава, че язовир „Иваново” не е собственост на министерството. Той не е предоставян за управление на ведомството и не е завеждан в неговия баланс. Министерството не е изграждало съоръжение от подобен вид в границите на учебния полигон „Корен”.

Окръжна прокуратура – Хасково е образувала досъдебно производство след наводнението днес. Ще бъдат установени причините за скъсването на язовирната стена край село Иваново,  "в следствие на което по непредпазливост е причинено наводнение и е последвала смърт и значителни вреди", съобщи прокуратурата.

Следователите, на които е възложен случаят, ще установят както причините за наводнението, така и евентуалната отговорност на лицата, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира. За проблеми при стопанисванането на язовирите се заговори и през есента на 2011 година, когато Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Министерството на земеделието. Причината беше, че отчетът не е съставен "вярно и честно", че са премахнати базите данни за хидромелиоративни съоръжения (язовири, корекции на реки, тръби).
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови