Пчелари излизат на протест

Борислава Бибиновска 09 април 2013 в 11:20 3843 1

Пчелите масово измират. Снимка: sxc.hu
Пчелите масово измират. Снимка: sxc.hu

Пчелите масово измират заради вредата от отровните пестициди.

За това алармираха от Съюза на българските пчелари (СБП).

От бранша обясниха за OFFNews, че състоянието на родното пчеларство драстично се е влошило пред последните години. Данните сочат, че 30% от пчелите са загинали през 2012. За сравнение през 2011 г. са измрели 10%.

През изминалата година е намален броят на пчелните семейства и кошери. 

"Понеже докладите излизат на края на година, още не знаем какви ще са данните за 2013 г. Ако не все вземат нужните мерки, нищо чудно родните пчели да измрат", коментира за Даниела Челебиева от СБП в Шумен и организатор на протеста.

По нейните думи около 200 хиляди пчели са измрели при капацитет за отглеждане за над 1 милион.

Повод пчеларите да излязат на протест пък е гласуването на България с "въздържал се" по въпроса за забраната на най-опасните неоникотиноидни пестициди.

В началото на година Бюрксел поиска от страните членки на ЕС да наложат забрана за употребата на неоникотиноидни инсектициди, използвани върху слънчоглед, рапица, царевица и памук. През февруари България наред с Германия и Великобритания обаче е гласувала с "Въздържал се".

Данни от изследване на Европейската агенция за безопасност на храните посочва, че три широко използвани неоникотиноидни пестицида, произвеждани от швейцарската компания "Syngenta" и германската "Bayer", създават голям риск за пчелите.

Проблемът за вредата на пестицидите е в цяла Европа, като Италия и Испания вече са въвели забрана за използването на неоникотиноидните пестициди. Останалите европейски страни също са изявили готовността си да наложат по-сериозни мерки за употребата на тези пестициди.

Даниела Челебиева потвърди, че въпросните пестициди са силно отровни.

"Отровата действа бавно, но пък трайно. Доказано е, че 64% от пчелите измират именно заради тези пестициди", заяви Челебиева.

Протестни действия са предвидени за утре. Пчелари ще излязат на протест в Шумен, Варна, Силистра, Разград и Търговище. Протестът в София пък е насрочен за 22 април.

Междувременно пчеларите се заканват, че ако държавата не предприеме решителни мерки срещу масовото измиране на пчели, простетите ще залеят цялата страна.

"Пчелите са в основата на здравето на човек. От тях зависи опрашването на здравословните храни на човека като плодовете и зеленчуците", каза Челебиева.

OFFNews запрати запитване до МЗХ с молба да се уточни мотивът България да не въведе ограничения за използването на неоникотиноидните пестициди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews