Мешерето няма да съди купуването на гласове (видео)

OFFNews 08 април 2013 в 13:51 5178 4

Ромското Мешере Снимка: Сергей Антонов
Ромското Мешере Снимка: Сергей Антонов

Мешерето няма да се произнася по купуването на гласове, защото не ромите са виновни, че партиите ги използват за предизборни цели.

Това стана ясно в понеделник на пресконференция на представители на ромския граждански съд.

Председателят на мешерето Христо Младенов обясни, че политиците всеки път по избори използват тежкото социално положение на ромите. Младенов обясни, че не ромите са виновни, че някой им дава пари. Виновни са политиците, които всеки път преди избори дават обещания, а след това забравят общността.

По официални данни в България има близо 1 млн. роми, като цифрата варира заради „трудовия туризъм“ и излизането на част от общността зад граница. Пред OFFNews Христо Младенов каза, че близо 600-700 хиляди са ромите с право на глас в България. Това са близо 15% от населението на страната, които са концентрирани предимно в големите градове. Той призна, че по избори един ромски глас струва около 50 лв. „В гетата цари тотална манипулация на ромите, особено по време на избори. След изборите няма нищо, политиците вече не стъпват там, забравят за своите обещания и започват нова игра с ромите“, коментира още той.

До сега мешерето не се е произнасяло срещу купувачи на гласове. Ромският съд обаче е готов да даде морална оценка на държавата за начина, по който тя се отнася към ромите, особено по време на избори.

Младенов заяви, че излизането на мешерето на светло е заради нерешените с години проблеми на ромите. Според него държавата и политиците не правят нищо за интегрирането и образоването на ромите.

Кадрите са осъществени със съдействието на София Прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!