Язовир "Доспат" преля

07 април 2013 в 17:39 6827 0

Язовир. Снимка: БГНЕС
Язовир. Снимка: БГНЕС

Язовир "Доспат" прелива, а водите му се отвеждат към язовирите Въча и Цанков камък.

Това съобщи за Радио “Фокус” – Пловдив Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция – Източнобеломорски район.  Остава опасността от наводнение за приземните етажи на 10 къщи край язовира.

Ако задържи и дойде повече приходяща вода, отколкото се изпуска в момента, възможно е на тези къщи, които са в близост на сервитутната ивица, да се наводнят дворовете. Дават сигнал, че нивото на водата е на максимум, но от НЕК-Смолян ми отговориха, че са взети всички мерки, следи се нивото, изпуска се водата и няма да достигне до такива аварийни ситуации. До евакуация няма да се стигне, защото и да има някакво наводнение, то ще е минимално, съобщи пред БНР кметът на град Сърница Мустафа Аликанов.

Към момента ситуацията в Югоизточна България е спокойна. 

На територията на Източнобеломорския район във всички области дъждовете са спрели, с изключение на Пловдив и Пазарджик. Към момента прелива язовир Доспат, но язовирите Цанков камък и Въча все още имат свободни обеми, така че могат да поемат все още високи води. По отношение на каскада Студенец – Кърджали – Ивайловград имат достатъчно свободни обеми все още и при положение, че там няма нови валежи към настоящия момент, обстановката е спокойна. По отношение на реките – в петдневната прогноза по Системата за ранно предупреждение на реките Марица и Тунджа информацията показва, че след 9-и ще има покачване на нивото на двете реки, като за Марица най-високо ще бъде покачването за град Пловдив, Първомай и Харманли, но то е до код жълто, така че е далеч от преливане, коментира пред БНР Тунтова.

Повишени са нивата на реките в Смолянска област, но залети площи няма. Според кметовете на девинските села Селча, Михалково и Осиково, обстановката в района е спокойна. Валежите не са повишили значително нивата на язовирите и залети площи и пътища няма.

Всички язовири и реки в Хасковска област са под контрол и имат достатъчно свободно количество, за да поемат евентуални високи води. Това съобщи заместник областният управител Николай Нанев.

В язовир "Ивайловград" има повече от 1 метър до критичното ниво. И трите турбини на ВЕЦ-а работят на пълна мощност и при влизащи около 160 кубични метра вода в секунда в язовира, от него изтичат по 280 кубика. Река Марица при Свиленград е на ниво 120 сантиметра, което е 4 пъти под критичното, а река Тунджа е с ниво 3 пъти под критичното.

Няма опасност от преливане на реки на територията на Ловешка област. Заради валежите от дъжд незначително са се покачили нивата на реките в районите на Троян и Тетевен. В момента валежите са около 3 литра на квадратен метър, което не може да доведе до сериозно повишаване на нивата на водоемите в областта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови