ЕС ще взема от богатите, за да дава на банките

Елица Мартинова 06 април 2013 в 15:30 2870 4

Оли Рен,СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Оли Рен,СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Собствениците на големи депозити да се разделят с част от парите си, ако банката, в която е влогът, изпадне в несъстоятелност. Такава директива се готви в Европейския съюз.

Новината дойде от еврокомисаря по монетарната политика Оли Рен, който оповести плана на ЕС в интервю за финландска телевизия в събота.

„Предстоящата директива предвижда инвеститори и собственици на депозити да поемат своята част от отговорността в случай на преструктуриране или ликвидация на банката”, обясни еврокомисарят.

Той обаче не уточни за какъв процент от депозитите става въпрос.

В момента Европейската комисия подготвя директива за банковата сигурност. Тя ще включва текстове за отговорността на инвеститорите и ще бъде задължителна за всички страни-членки.

„Има съвсем ясна йерархия. Първо отговорност носят акционерите, после вероятно ще следват негарантираните инвестиции и депозити. Но лимитът от 100 000 евро е извън всякакво съмнение – депозитите под тази сума ще бъдат напълно защитени”, обясни още Оли Рен.

Еврокомисарят коментира още, че в най-скоро време Европейската централна банка трябва да предприеме мерки за справяне с проблема около финансирането на компании от Южна Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови