Уличиха Емо Фаса в конфликт на интереси

03 април 2013 в 13:49 5021 13

Емил Димитров. Снимка: БГНЕС (архив)
Емил Димитров. Снимка: БГНЕС (архив)

Депутатът от ГЕРБ в 41-ото Народно събрание Емил Димитров е в конфликт на интереси, установи Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Конфликтът на интереси е установен по два сигнала, подадени срещу Димитров, по-известен като Емо Фаса, във връзка с внесени от него законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия, пишат в съобщение до медиите от комисията.

Първият сигнал е заради внесените от Димитров поправки в Закона за лова и опазването на дивеча, които премахват ограничението годишната вноска за стопанисване на дивеча и годишният наем за материално-техническата база да не се използват за финансиране на лицата, с които е сключен договор за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци.

С внасянето на текстовете и гласуването "за" тях в НС Димитров е упражнил правомощия в частен интерес -  „Фабрика Медикет“ АД, зад което стои майка му Елеонора Димитрова чрез нейната фирма "Елеонора Транс" ООД, пишат от комисията.

"Фабрика Медикет"“ АД има сключен договор до 2020 г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство „Шерба“ и договор до 2024 г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък „Етрополе“. Приемането на законопроекта, внесен и подкрепен от Димитров, би довело до намаляване на разходите за „Фабрика Медикет“ АД.

По втория сигнал Комисията установи, че Димитров е внесъл законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места. Частният интерес на Димитров води до облага за фирмите на майка му и съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия.

Димитров е осъществил и друга законодателна поправка, която предвижда да се забрани търговията с т.нар. „цигарени гилзи“ – свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. По този начин се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майка му „Симеон-2“ ООД.

Емил Димитров пренебрегна и двете покани на Комисията да бъде изслушан във връзка с разследването срещу него.

Решенията на Комисията подлежат на обжалване пред Административен съд - София град. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще му бъде наложена глоба в размер от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!