Стоичковите студенти крият колко пари прибират от университетите

Александра Маркарян 02 април 2013 в 13:40 2849 6

Председателят на НПСС Ангел Георгиев и министърът на образованието в кабинета
Председателят на НПСС Ангел Георгиев и министърът на образованието в кабинета "Борисов" Сергей Игнатов.

Националното представителство на студентските съвети (НПСС), основало движение "Орлов мост" и избрало за негов водач Христо Стоичков, скри колко пари получава от студентските съвети, както и за какво ги харчи.

В началото на миналата седмица пиарката на НПСС Мария Немска обеща пред OFFNews, че отчетът за изпълнението на бюджета на организацията за 2012 г. ще бъде публикуван на сайта до 31 март. До днес, 2 април, това не се е случило.

На сайта не може да бъде открит нито един финансов документ.

Според Закона за висшето образование, НПСС получава 10% от бюджетите на всички студентски съвети в страната. (Те са 51, колкото са и висшите училища у нас). Бюджетите на студентските съвети пък са равни на минимум 1% от таксите за обучение, които студентите плащат на ВУЗ-а.

С други думи НПСС се издържа от парите на студентите и би трябвало да се отчита пред тях, а и да има готовност за проверка от Сметната палата.

Нищо такова обаче не се случва.

По думите на Мария Немска, която обясни, че не знае какъв е бюджетът на НПСС за 2012-а, през 2011-а Представителството е разполагало с около 100 000 лева.

OFFNews реши да провери думите на Немска чрез публикуваните одити на финансовите отчети на университетите от Сметната палата за същата 2011 година. По груби изчисления само от 12 университета (включващи например Софийския, Техническия, МГУ, НХА, НСА, НАТФИЗ и Пловдивския университет, Тракийския в Стара Загора) НПСС би трябвало да е получило поне 100 000 лева. В същото време общо висшите училища у нас са 51.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови