Студент на министерска съветничка получи 2.4 млн. лева за 4 месеца от МОМН

Александра Маркарян 01 април 2013 в 15:42 15589 35

Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС
Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

Студент на Евелина Христова, медийна съветничка на бившия министър на образованието Сергей Игнатов, е спечелил само за четири месеца 11 договора на обща стойност 2 477 424 лева от министерството на образованието по времето, когато Игнатов го управляваше.

Финансирането за всички договори е от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Студентът на Христова, която преподава в Нов български университет, е роденият през 1985 г. Тодор Николов Зафиров.

Евелина Христова от скоро е доктор, тя има законна бакалавърска диплома и нелегитимна магистърска. Стана съветничка на Игнатов, малко след като той смени ректорския пост в НБУ с министерския. Преди да влезе в екипа на Игнатов в МОМН, Христова също работеше в НБУ.

На 19 юни 2012 г. МОМН сключва 4-годишно рамково споразумение с обединението „Блупринт Макс“ с управител Тодор Николов Зафиров, студент на Христова в Нов български университет.

Връзката между двамата е Петър Ангелов - също студент на Христова. Той е близък приятел и на двамата и до последно работеше в министерството на образованието на граждански договор.

70% от "Блупринт Макс" държи "Блупринт 2010", по 15% имат "Триера Комюникейшънс" и "Дайрект Сървисиз".

Съсобственици на "Блупринт 2010" с по 50% участие са Тодор Зафиров и Деница Валентинова Спасова, също родена през 1985 г. Съсобственици на "Триера" са Нели Иванова Драганова (управител на "Еврохолидейз" ООД) и "Пауър Солюшънс". Съсобственици на "Дайрект" са "Пауър Солюшънс" и Държавна печатница (Унгария).

Предметът на споразумението между МОМН и "Блупринт Макс" е изработка и доставка на рекламни материали и сувенири по проекти с бенефициент МОМН за следващите 48 месеца.

Финансирането по един от договорите, възложен от Евелина Христова, тогава ръководител на проект "Ученически практики", покрива 100% от стойността. При повечето от останалите процентът е 85.

Договорите

Всички проекти са спечелени през последните четири месеца на 2012 година. От публикуваните на сайта на Агенцията по обществени поръчки обявления става ясно, че се е явявал само един кандидат - "Блупринт Макс".

"Блупринт Макс" печели 1 379 710 лева без ДДС за изработка на рекламни материали по проект "Квалификация" по Оперативна програма развитие на човешките ресурси.

Следващият договор за студента на Христова е на стойност 8130 лева без ДДС. Той е по проект "Включващо обучение", отново финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Също е за изработка и доставка на рекламни материали и сувенири.

Третият е за рекламни материали за проект "Студентски практики" (също ръководен по това време от Христова) на стойност 180 190 лева без ДДС.

Четвъртият договор е по проекта УСПЕХ, по който с пари от Европа се финансират извънкласни и извънучилищни дейности. Договорът с "Блупринт Макс" е на стойност 309 000 лева без ДДС, които покриват 85% от общата стойност.

Петият проект е за рекламни материали по проект "Подобряване на качеството на общото образование”, финансиран по "Развитие на човешките ресурси". Стойността му е 10 200 лева.

Шестият договор, който Зафиров получава, е на стойност 54 950 лева без ДДС, по ръководения тогава проект "Ученически практики".

Седмият е на стойност 84 000 лева без ДДС, по проект "Наука и бизнес".

Осмият договор е за рекламни материали по проекта "Нов шанс за успех", финансиран пак по "Развитие на човешките ресурси". Стойността му е  114 744 лева с ДДС.

Деветият е за над 1.3 милиона, той е по проект "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес".

Десетият договор е за рекламни материали по проект "Усъвършенстване на системата на инспектиране на образованието", той е за 6370 лева.

Единадесетият е за рекламни материали по проект "Система на кариерно ориентиране в училищното образование" и е за 21 330 лева без ДДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews