Мирослав Найденов бил подслушван по сигнал на ДАНС

Юлиан Христов 28 март 2013 в 12:16 2713 2

Мирослав Найденов
Мирослав Найденов

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов е бил подслушван, след като срещу него е подаден сигнал от ДАНС. 

В интервю за сутрешния блок на ТВ7 зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов каза, че към досъдебното производство от 2009 година има приложени специални разузнавателни средства. До използването им се стигнало, защото прокуратурата не разчитала само на свидетелски показания. 

"На база на събраните доказателства в досъдебното производство се стигна до повдигането на обвиненията. Това се случва чак сега, защото в хода на разследването голяма част от свидетелите промениха своите показания под натиск", поясни Джамбазов.

Той каза още, че именно в тази връзка е повдигнато друго обвинение срещу Найденов. "В тази връзка е и второто обвинение, което е повдигнато на господин Найденов, защото се оказва, че именно с цел да повлияе върху хода на разследването, по-скоро поне аз така го виждам и така сме го коментирали с наблюдаващия прокурор, да се компрометират действията на част от свидетелите и на наблюдаващия прокурор, е бил депозиран сигнал в Инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКС) срещу част от свидетелите и срещу тогавашния наблюдаващ прокурор по това дело", коментира Джамбазов.

Разследването срещу бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов е започнало през 2009 година от Софийската градска прокуратура. То е на базата на получен сигнал от ДАНС, в който се коментират корупционни схеми в Държавен фонд "Земеделие”, свързан е с проекти, финансирани с европейски средства.

Най-тежкото наказание, което предвижда законът за тези обвинения, е до 10 години лишаване от свобода.

Пред OFFNews Джамбазов отказа да коментира от кого е разписано искането за подслушване на бившия земеделски министър. Той не отговори на твърденията, че СРС-та са поискани от МВР и подписани от вътрешния министър по това време Цветан Цветанов. 

През 2011 година в телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов заяви, че негови министри се подслушват. “Когато има подозрения в някоя от службата към който и да е, и аз казвам, че ще продължим да слушаме министри, който и да е той, дори по вестника да има сигнал – службите са длъжни да направят така, че да проверяват това… Не виждам нищо лошо от това да се слушат министри”, коментира тогава в телевизионно интервю Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!