Калин Георгиев: Някои журналисти далеч не са светци

28 март 2013 в 11:15 2841 6

Калин Георгиев  Снимка: БГНЕС
Калин Георгиев Снимка: БГНЕС

В МВР никога не е водена оперативна разработка с името "Будали", по която да са подслушвани и следени журналисти.

Това обяви в сряда главният секретар на МВР Калин Георгиев, който присъства на отчета на полицията в Кърджали.

Георгиев коментира разработката срещу журналисти, която беше оповестена първоначално от евродепутата Слави Бинев. По-късно информацията беше оповестена и от сайта "Биволъ", чийто основатели - Атанас Чобанов и Асен Йорданов, са били разработвани. В противоречие с твърдението на Калин Георгиев, от прокуратурата заявиха, че има подобна преписка

"Не са разследвани журналистически разследвания. Не ми е известна разработка "Будали". Никой в България не е проследяван и подслушван за това, че е журналист. СРС-та се използват само тогава, когато има сведения за престъпления срещу националната сигурност или тежки криминални престъпления, наказуеми с лишаване от свобода за срок над 5 години. Ако някой от журналистите попада в тази категория хора, е друга тема. Има представители от гилдията, които далеч не са светци", коментира Георгиев, цитиран от Mediapool.

"Някой казва, че в България се подслушват журналисти, не е така. Което обаче не прави журналистите изключение от останалата категория хора. Аз не зная някой да има имунитет за това, че е журналист", добави още главсекът на МВР в сряда.

Георгиев аргументира твърдението си, че някои журналисти "далеч не са светци", припомняйки за убития в началото на 2010 г. радиоводещ Боби Цанков, който според него имал основанието да претендира, че е журналист точно толкова, колкото и операторът на ТВ7, задържан заради палежа на фасадата на офиса на EVN в Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!