Девствен бряг край Варвара се продава като строителна площадка

Милен Енчев 26 март 2013 в 20:10 9569 2

Плаж на Южното Черноморие, недалеч от с. Варвара
Плаж на Южното Черноморие, недалеч от с. Варвара

Живописна поляна на морския бряг до царевското с. Варвара се продава като луксозен урбанизиран имот с изгодна цена. Става дума за два съседни парцела на първа линия на брега, недалеч от границата на природен парк „Странджа“, сочи офертата в агенция за недвижими имоти.* Терените с обща площ 14 дка. се продават за „само 45 евро/м2“, пише в обявата. Всъщност, ако бъдат купени заедно, цената им пада допълнително – общо 600 000 евро или 43 евро за квадрат.

„Това, което прави парцелите уникални е съчетанието от няколко фактора. Те се намират в началото на скалите, които водят надолу към морето, правейки местоположението им усамотено и спокойно“, пише в примамливата оферта.

„Парцелите са част от новия градоустройствен план и в момента тече процедура по смяна на статута им“, пише още в анонса. И продължава: „Може да се построи ваканционно селище или къщи, като вода и електричество има само на 100-150 м от имота. Благодарение на природните си дадености районът е идеален за риболов, лов и планинарство“.

„През последните години Варвара се превърна в прекрасно място за почивка за тези, които търсят спокойствие и усамотение. Варвара е и любимо място на гмуркачите, тъй като районът изобилства от подводни пещери“, продължават романтичните подробности. Начело на обявата е информацията, че цената вече е намалена с 55 % или с 385 220 евро. За „невъоръженото“ с медийна информация потребителско око вероятно е загадка защо такъв апетитен терен чака купувачи и се обезценява...

Уловката – малко предистория

Брокерите деликатно са спестили едно ключово обстоятелство: теренът е част от един градоустройствен план, който е обект на наказателна процедура срещу България и неговата валидност до ден днешен е под въпрос – общият устройствен план на Царево.

Планът на Царево бе подготвен от архитектурната къща „А.С.А“ на арх. Калин Тихолов, години преди името на архитекта да нашуми като проектант на „Дюнигейт“ и на строежа на самия плаж пред базата на спортната академия в Несебър. Планът на Царево предвижда урбанизиране на десетки хиляди декари площ по брега на Южното Черноморие, част от която попада в защитена територия - природен парк „Странджа“. Неслучайно, през 2008 г., когато той бе съгласуван от експертен съвет на екоминистерството, предизвика серия от граждански протести в София.

Заради некачествена екооценка на устройствения план, който безцеремонно засяга защитената територия, той бе обжалван от Асоциацията на парковете в България. Аргументите на АПБ са, че има неверни данни в доклада по екооценката и общественото обсъждане е било компрометирано. Организацията обжалва както съгласувателното решение на екоминистерството, така и финалната заповед на министерството на регионалното развитие, с която бе одобрен планът (тя бе подписана от бившия зам.-министър Савин Ковачев) – общо две дела във Върховния административен съд.

По жалби на природозащитниците Еврокомисията откри и наказателна процедура срещу България за неспазване на екозаконодателството, която и до момента не е закрита. В резултат бившият екоминистър Нона Караджова оттегли някогашното съгласувателно решение на министерството и ВАС отмени екооценката на устройствения план.

След което започна второто дело – срещу заповедта за самия план. И в началото на тази година тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата на екоорганизацията. Аргументът на съдиите не беше нов, той беше многократно използват в хода на делата – според българския Закон за устройство на територията, общите устройствени планове са необжалваеми. Така съдът парадоксално потвърди устройствения план, при все че вече бе обезсилил законовата база, върху която той е стъпил – екооценката му.

Устройствените планове като свещени крави

Устройствените планове обаче би следвало да са обжалваеми по силата на т.нар. Орхуска конвенция, ратифицирана от България – конвенцията за достъпа на гражданите до информация и правосъдие за околната среда. Това твърдят от няколко години от природозащитните организации. Неотдавна комитетът на Орхуската конвенция дори изрично се произнесе по българския казус – да, устройствените планове не би следвало да са свещени крави и подлежат на съдебно оспорване. Въпреки това правителството на ГЕРБ и депутатите на управляващата партия в последния парламент не приеха искането на активистите за съответните промени в ЗУТ.

От екоорганизациите нееднократно са заявявали, че като по-висшестоящ акт от българския закон, конвенцията директно би трябвало да се прилага от българския съд, независимо от закона.

В очакване на развръзката

Природозащитниците обжалваха съдебното решение пред последна инстанция на ВАС, но все още дело не е насрочено. Неотдавна след серия преговори с екозащитниците, бившият вече министър на регионалното развитие Лиляна Павлова и екипът на ведомството са се съгласили да се откажат от защитата на ОУП-а на Царево в съда и да обявят задание за нова актуализация на устройствения план. Това съобщи пред OFFNews председателят на асоциацията на парковете Тома Белев.

„Все още не знаем какво е отношението на новото ръководство на министерството", каза Белев. Законът обаче изисква устройствените планове да се приемат с влязла в сила екооценка, а когато планът беше приет, въпросната екооценка не беше влязла в сила, защото бе обжалвана, посочи той.

OFFNews изпрати запитване до строителното министерство как планира да приключи спора за плана на Царево и все още очаква отговор. От финалното решение на този казус зависи съдбата на редица терени по Южното Черноморие, сред тях и горният живописен плаж край Варвара.

------------------------

Екипът ни благодари на нашия читател Бедрос Халваджиян, който в страницата ни във Фейсбук ни насочи вниманието към скандалната обява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews