Незаконен строеж в сърцето на резерват "Ропотамо"

25 март 2013 в 07:56 9556 7

Строежът в резерват
Строежът в резерват "Ропотамо". Снимка: Биволъ

Строителни бригади леят бетон и строят заведения на брега на река Ропотамо, в сърцето на резервата. Строежът, естествено, няма разрешителни - строителство в резервати е категорично забранено от Закона за защитените територии.

Строителите са изкопали 18 дупки с размери метър на метър и дълбочина около 1.80 метра, пише "Биволъ". Изкопите са напълнени с бетон. Изкопан е и канал, дълъг около 30 метра и дълбок 0.5 метра. Направена е и яма с размер 2 на 5 метра, дълбока 2 метра, която е бетонирана и ще бъде използвана за септична яма. Според специалисти, строящата се постройка ще бъде около 400 кв. м. Старото законно дървено бистро беше 161 кв. м. Започната е и нова постройка близо до пристана за лодки, на площ около 30 кв. м.

Вместо да преустанови грубите нарушения в резервата, директорът на РИОСВ Бургас е дал карт бланш на изкопите, бетонирането и новото строителство в резервата.

Фирмата, която строи е "Венис Марина" ЕООД с управител Здравко Казаков. Тя се свързва с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис - Таки, пише "Биволъ".

"Венис Марина" е собственост на регистрираната във Великобритания "Стоименов Груп Лимитед" ООД. За собственик на британската офшорка се спряга един от гаулайтерите на Георги Илиев по морето - Веселин Стоименов. За него се знае, че е един от хората, които пое бизнеса на ВАИ холдинг след убийството на Илиев в Слънчев бряг през лятото на 2005 г. Същата тази фирма е едноличен собственик на "Ер Ви Инвестмънт" ЕООД, която е съсобственик с Христофорос Аманатидис - Таки на несебърската фирма "Интертур", показва справка в Търговския регистър.

От октомври миналата година "Венис Марина" има договор с МОСВ да осъществява туристическа дейност - разходка с лодки по река Ропотамо. Договорът е подписан от шефа на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев, дал разрешението и за строеж на жилищен квартал върху 29 дка защитени дюни според Натура 2000. Скандалът стана известен с името "Дюнигейт".

В договора на "Венис Марина" с МОСВ няма и дума за съгласуване на някакво строителство. Договорът дава правото и дори задължава фирмата да гони всички други лодки от реката.

"Венис Марина" е избрана от Бойчо Георгиев след съмнително обявен конкурс, чиито условия не са били достъпни от интернет сайта на инспектората. Според официални данни подадени пред Административен съд, данните за конкурса за дейности в резервата на река Ропотамо са били умело скрити в интернет. Това е станало като е "бъгнат" сайта на РИОСВ-Бургас и е изместен от 15-ти на 16-ти сървър в "Хост БГ". Поради тази "маневра" сайтът не е бил достъпен от Бургаска област, а единствено от там са могли да бъдат изтеглени документите за участие. По този начин конкурсът е бил предварително предопределен за потенциалния печеливш.

Този сигнал е станал предмет на съдебно дело срещу процедурата на РИОСВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови