Из делниците на един луд (18 – 22 март)

Владимир Йончев 24 март 2013 в 21:27 16738 24

Из делниците на един луд

 

Понеделник, 18 март

Служебният премиер Марин Райков не възнамерявал да прави ревизия на управлението на Борисов. Категорично го заявил на Станишев. Представям си на Марин какво му е три месеца преди изборите. Ако червените додат на власт, ще види Париж само ако иде на екскурзия… Но може и ГЕРБ да се върне. Ни така, ни така…

Пък финансовият министър Калин Христов направо заяви, че направил анализ на двете приходни агенции – НАП и “Митници” и там всичко било наред. И нямало да прави смени, защото трябвало да има приемственост. Добре е да има приемственост. Но смущаващото е, че тя се отнася както „добрите практики”, така и лошите. И е въпрос да се прецени кои са повече. Което всъщност не е въпрос, а си е направо отговор…

В митниците всичко било наред! Стега, бе!

И за фискалния резерв, вика Калин Христов, нямало причина да се притесняваме. Верно бил към 3 млрд., но било нормално за началото на годината, когато се правели сериозни лихвени плащания. Гаче слушам Дянков.

Дали това е професионално дължимото поведение за един министър на финансите? Или е кариерно предопределено? Щото и това е възможно. Когато ГЕРБ преизбра Иван Искров за шеф на БНБ, имаше известно премигване на осветлението, ако ме разбирате… Не стана много ясна и ролята на Искров в продажбата на БАКБ на Цветелина за 100 хил. евро, ако че активите й се изчисляваха на 376 млн. евро. Казвам, че Искров търгуваше успешно с ГЕРБ. А Калин и Искров са кариерно свързани. Може и по друг начин да са свързани, но кариерното е видимо. През 2003 г. Искров стана шеф на БНБ, а Калин - съветник на шефа. През 2009 г. Искров е преизбран, а Калин е издигнат до подуправител…

Под тази снимка от петъчния „24 часа”, на която Делян Добрев се ръкува с наследника си Асен Василев, Лияна Панделиева написала във Фейсбук: „Как ще се почувствате, ако мъж се ръкува с вас и подаде ръчица под този ъгъл? Аз лично знам, че и от жена трудно ще го преглътна…

И изобщо колкото повече се вглеждаме в тоя кабинет, толкова повече ни се привижда сянката на Борисов зад него.

В „Труд” питат Стив Ханке, бащата на нашия валутен борд, дали може да си представи подобни протести в САЩ. Вика: „ Едва ли биха се случили, поне не на национално ниво. В САЩ енергийните разходи възлизат на около 4% от доходите на домакинствата. Има разнообразни програми, които подпомагат бедните, за да си плащат сметките за отопление и електричество. Колкото и странно да ви звучи, държавната компания на Венецуела има програма за подпомагане на покупката на гориво от бедни американци...”

Е, и на американците не всичко им е мед и масло, но поне не дават половината си доходи за ток и парно. Всъщност, някои българи и повече от половината дават. Което се дължи на неразчленимата дихотомия на социалното битуване у нас - „високи сметки – ниски заплати”.

Във връзка с изготвянето на Европейската енергийна пътна карта 2050 в ЕП бил приет документ, в който е записано, че енергийната бедност настъпва, ако 10% от бюджета на едно домакинство отива за енергия. НСИ, пише „Сега”, не прави отделна разбивка на потреблението на енергия, а я включва в общото перо „Разходи за дома” - вода, ток, отопление, обзавеждане, поддръжка... Средният разход на едно лице по това перо за последното тримесечие на 2012 г. е 17.3% от общите разходи. А само за вода, електроенергия и отопление са отивали 13,9%.

Значи у нас енергийната бедност вече е настъпила.

В индекса за човешкото развитие за 2012 година на ООН страната ни се нарежда на 57-мо място сред 186 наблюдавани страни. Това предопределя последното ни място в ЕС. Индексът на човешкото развитие на ООН оценява нивото на бедност, грамотност, образование, очаквана продължителност на живота и др.

Не е тайна, че у нас хората не се разглеждат точно като капитал. Някои ги наричат „материал”, като не пропускат пред него да поставят и епитета „лош”. Изобщо за толкова години, през които съм живял сред българите, съм забелязал, че за тях хората и времето не са капитал и това пречи на тоя народ да напредне истински.

Вторник, 19 март

Плевнелиев щял да ходи на интронизацията на новия папа. И подарък щял да му носи. Възможно е нещо да не съм разбрал, но ми се счу да казват по телевизора, че щял да му занесе и другото яйце…

Цветанов вика: „Всеки път, когато Костов сипе обвинения по ГЕРБ, значи сме си свършили работата добре… Желаем му здраве и никога да не влиза в болница с диагноза сърдечни проблеми. Всъщност на него това няма как да му се случи, защото не помним някога да си е слагал на сърце проблемите на хората…"

„Бухала се опита да каже нещо много умно, но не можа да го измисли.”

За нас е новина, че Бойко си е турил на сърце нашите проблеми, а не своите, както ние погрешно сме си мислили, та че и писали... Всъщност, то е много трудно проблемите да се разделят на негови и наши. Например това, че е изхарчил резерва изглежда на пръв поглед негов проблем, обаче като се замислиш си е изцяло наш проблем…

Лично ние ще му пишем на г-н Борисов и ще го помолим, ако се случи пак да управлява, да не си слага нашите проблеми на… там, където си ги слага… Не желаем да носим отговорност за крехкото му здраве.

В Ловеч група протестиращи, които още не били разбрали къде си слага премиерът проблемите им, викали по него “У-у-у!”, “Къде бягаш, мутра такава?!”, “Той е виновен за всичко” и други неприятни неща. А той, ако и в оставка, отишъл да нагледа спортната зала, която им строи в езиковата гимназия. Имало и плакат, на който пишело: “Кой назначи Митко Каратиста в ЧЕЗ със заплата от 35 хил.”? Това при условие, че Борисов откровено заяви, че от 15 г. не се е чувал с Каратиста. Да не говорим, че заплатата му е само 15 бона, а не 35… И за Мишо Бирата питали, гаче съдът не постанови, че щом Борисов си е признал, вече е невинен…

Както и да е, обидиха го и той се метна на джипа и си тръгна. Е, не чак да е избягал с мръсна газ, както пишат някои медии, но не се и мотал излишно…

Много интересно, като написах „питекантроп” в Гуглето и освен рисунки на косматите ни предшественици, излезе една снимка на Станишев, една на Плевнелиев, две на Доган, три на Сидеров и пет на Борисов. Не правя никакви изводи от това, само го съобщавам.

В психологическата литература съм чел за синдрома на питекантропа, който обяснява поведението на изплашения човек. Изплашеният човек прави само три неща. 1. Първият импулс е да унищожи това, от което се страхува. 2. Бяга. 3. Опитва се да умилостиви опасността.

В различните ситуации един питекантроп избира различна стратегия. Рядко има питекантроп, който винаги да бяга. Но явно има…

Сряда, 20 март

Национално представително изследване на „Калъп” показва, че Волен е намерил отнякъде доста кинти… Извинете, без да искам почнах да пиша каквото мисля… Данните показват, че Атака повишава електората си. Процентите на Кунева се сринали и тя седяла въпросително на бариерата, а на Сидеров скочили на 5%. Изследователите обясняват, че Атака печелела най-много от протестите. Сигурно. Лично ние си спомняме как в началото на протестите във Враца нашият приятел и колега депутатът от Атака Венци Лаков се опита да говори на множеството и за малко щеше да спечели голямата награда под формата на малко бой…

ГЕРБ и БСП били с изравнени позиции. „Общо двете партии привличат над две трети от активните гласоподаватели и ако тази тенденция се запази, те ще имат над 70% от местата в НС…”

Не знам защо изследователите ни съобщават колко имат двете партии общо. Нали няма да управляват общо? Или бъркаме?

Своевременната намеса на полицията препятства връчването на наградата…

Колкото за Сидеров, грешката е вярна. Напоследък извира от всякъде. Канят го и на места, дето преди се гнусяха от него. А това се постига само по Шекспировия начин. („Търкаляй парата пред себе си и всички ще ти се радват…”) А по това, дето ни препоръчва Русия и Китай като заместители на ЕС, можем да се сетим, че става дума за валута, която в момента се обменя при курс 100 за 4.89 лв. Всъщност, що се кълчим, та не кажем, че Сидеров е рубладжия! Не за първи път по нашите земи патриотизмът се заплаща в рубли.

В Районния съд в Благоевград провели конкурс за чистачка. Изборната комисия в състав трима мастити съдии оценила най-високо Мариета Пиронска, която имала висше образование, но и 8 години стаж като оператор на метла… Госпожата ще започне работа на 25 март с начална заплата от 385 лв.

Имала е голям късмет, че е случила на комисия. Лани прокуратурата в Плевен обяви свободно място за чистачка с 450 лв. заплата. И се явиха 15 кандидатки, осем от които висшистки - учителка, счетоводителка, банкова чиновничка, специалистка по международни икономически отношения… До финала достигнаха две госпожи с начално образование, но със стаж с метлата. И изобщо учи, мама… Да та питам после защо.

Четвъртък, 21 март

Абе, какво му стана на това време, бе?! Направо каран хвана!

Студено, дявол да го вземе!

Студът те реже като ножици!

Човек, за да се посъвземе,

са нужни барем две госпожици!

(Смирненски)

Не че е голям студ, ами тоя вятър… Нашите братя индобългарите викат: „Дъжд да вали, сняг да вали, лошо време (каран) да не хваща.” Каран викат на тоя студен вятър, ако не бъркам. И много го мразят. Може би защото циганската архитектурна традиция залага почти изцяло на естествената вентилация.

Еврокомисарят по правосъдието и зам.-председател на ЕК Вивиан Рединг рекла пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че решението за присъединяването на България и Румъния към ЕС било чисто политическо.

Голяма новина! Г-н Цветанов го каза още 2010 г. Даже той, ако си спомняме добре, беше още по-ясен и категоричен: „Приемането на България в ЕС беше незаслужено.”

Пък „Труд”, видели, че г-н Цветанов отишъл в ЦИК да регистрира ГЕРБ за изборите с кола и охрана на НСО и питат коварно, даже направо подло: „Кой заплашва Цветанов?” Сякаш не са били в България през последните четири години и разгромът на организираната престъпност, ръководен от министър Цветанов не се е състоял пред очите им! Нямал право на охрана, щото в момента бил прост зам.-председател на партия. Обаче пък от НСО обясниха, че имало нарочно решение на МС от 4 март Цветанов да се охранява и след като напусне поста в МВР, тъй като животът му бил застрашен.

Възможно е. Но ние имаме друга хипотеза. Подсказа ни я едно аверче от НСО. Навремето ни беше студент, та чат-пат ни казва по нещо… Та вика, че в техните среди имало притеснения, че Цветанов можел да посегне на себе си, да се самозапали. Защото, обикновените хора, вика, дето са наизлезли да протестират, имат по един електромер. А Цветанов има, вика, седем! И януари му дошла сметка за ток малко над 2985 лв. А заплатата му няма и толкова. И той бил отчаян. Протестиращите не си дават сметка, че увеличението на тока засяга и самите управляващи. Даже тях повече.

А иначе тази работа със самозапалванията започва да става много страшна. Защото задейства т. нар. ефект «Вертер». След като излиза романът на Гьоте "Страданията на младия Вертер", много младежи почнали да се самоубиват по примера на главния герой. По тази причина психолозите твърдят, че не бива новините за самоубийство да се турят на първа страница. Американският социолог Дейвид Филипс проследил 25 случая на самоубийства, оповестени от вестниците, и констатирал, че след всеки от тях имало по 57 самоубийства повече, отколкото обикновено.

Зам.-министърът на здравето Мирослав Ненков призова медиите да се въздържат от подробности около самозапалванията, за да не отключват подобни идеи у други хора. Защото, вика Ненков, «У нас е срамно да търсим психологична помощ, а всеки от нас има нужда от това”. Напоследък наистина всеки...

Пък МЗ разпоредило на Регионалните инспекции да изготвят комплекс от мерки за оказване на психологическа помощ за превенция на самоубийствата.

Комплекс от мерки... В-комплекс. И хапче концентрирана надежда...

Ех, мамка ви и лицемери... Извинете.

Така го е изразил Христо Комарницки в «Сега», че нямам какво да добавя!

В класацията на Евростат за регионите с най-нисък стандарт на живот български райони заемат пет от първите шест места по БВП на човек от населението, изчислен през покупателната способност. Първо място в ЕС държи Северозападна България (Видин, Враца и Монтана), където показателите покриват едва една четвърт от средното ниво на БВП в ЕС. Втори е Северен централен (Плевен, Русе, Габрово и Ловеч) – с 29% от средното ниво за ЕС. Третото място е на един мамалигарски регион, но четвъртото пето и шесто са отново наши - Южен централен, Североизточен и Югоизточен район. Единственото Югозападният регион (София, Перник, Кюстендил и Благоевград) се откроява като своеобразен оазис на благоденствието. И то се откроява със 75% от средния за ЕС БВП. Но веднага трябва да добавим, че това е по данни от 2010 г., когато сложната комбинация от самороден икономически талант и клептомански влечения на селския цар все още не беше се развихрила. Сега класирането ни вероятно е още по-добро. Винаги така става, когато малък човек получи голяма власт…

Много, много хапчета ще трябват, докато се преодолеят ефектите от управленския метод на ГЕРБ, за който може да се каже, че е характерно постигането на най-малкия възможен резултат с най-голямото възможно разходване на време и пари…

Предвид на изборите Галя Горанова пише в „Сега” как партиите се надцаквали с работните места, дето щели да ги открият, ако спечелят. Кунева обещавала да създаде условия за нови 150 000 работни места, Ванчо Костов я цакал с 200 000, а БСП се изхвърляли като… такова на сух пясък с 250 000. Та по тоя повод Горанова пише за македонска партия, която била всички наши предизборни изхвъргации, като обещала на ергените в македонско село да им намери булки! Кой къде го стяга чепикът. Известно е, че човекът не може без жена. Това е една от първите му нужди, веднага след храната и непосредствено след пийването. Казвал ли съм ви любимия лаф на бившия културен министър? Викаше: „Най обичам да е.., по-обичам да пия.” Точно като за културен министър… Както и да е. Това не е откритие на македонците, а на гърците. Там по селата хората усещат силна липса на жени. Имало цели бедстващи области. И те техните к’вито са… (Тука подробно ги бях описал, но булката ме цензурира…) Едно време, когато в СУ обучавахме стипендиантите на ГКП, ни се е случвало в курс с 30 студентки, да няма къде да си отмориш очите… И по тая причина в Гърция много се търсят български булки. Та си спомняме, че още през 2003 г. сме съобщавали, че там който кандидат-кмет обещаел да докара повече българки, той печелел изборите.

Извечна истина е, че ако искаш да спечелиш изборите, трябва да се навърташ около слабите места на човека, които дори Демиургът в огромната си мъдрост не е успял да прикрие и ги е оставил като, грубо казано, дупки… Помислете и ще се сетите, че наистина човек там е най-уязвим….

Петък, 22 март

Оня ден, в сряда, преди американският президент да пристигне в Израел, агентите от авангарда на "Сикрет сървис", които трябвало да го чакат на летището със специалната му лимузина, известна като Звяра, забелязали, че колата е „повредена”. Обаче не казват какво й е повредено. Е, те не са и длъжни, де… Но според израелски медии резервоарът бил напълнен с дизелово гориво вместо с бензин. Представяте ли си?! Агентите на „Сикрет сървис”! Лелей…

Проф. Константинов, шеф на фирма „Информационни системи”, която традиционно брои резултатите от изборите, подал оставка. БСП и ДПС му я поискаха, щото рече, че ако алтернативата е да се върне тройната коалиция, щял да направи всичко възможно това да не се случи. И с основание му я поискаха, щото той направо им казва, че ще им брои гласовете през един.

Първата работа на новият кабинет, ако забелязахте, беше да разместят почивните дни през май, за да се осигуряло „ефективна подготовка и нормално провеждане на изборите”. Щото кабинетът “Борисов” беше постановил 2 май да се отработва на 11 май, т.е. в деня за размисъл. А денят за размисъл е много важен! Не ли?

Ако ПП „Четвърти километър” вземе властта, по-точно когато я вземе, като неин лидер ви обещавам, че ще преместя деня за размисъл в първата събота след изборите. Да се мисли преди изборите е безсмислено.

Въртим се в кръг като долапчийски коне. И най-страшното знаете ли кое е? Че долапчияският кон, дори и когато го пенсионират, продължава да ходи в кръг дълго след това, понякога и доде е жив… Та викам, че да се въртиш в кръг на късо въженце не налага размисъл.

Пък и като наизвадят партиите предизборните лъжовници, като заразтягат захарозо-амилозния гел (локум, казано просто), като завъртят ония ми ти мазни масали и човек почва да става оптимист въпреки себе си… „Да са таковам в главата проста…” е саморефлексия, която идва после.

Ало, пенсиите! Да ви кажа рецепта за атеросклерозата. Вземате две глави кромид, нарязвате ги на ситно и ги оставяте да киснат 8 часа в един литър студена вода. После сместа се прецежда. Кромидът се отделя за салата, а водата се пие по една кафена чашка три пъти на ден. На нас лично тая рецепта страшно ни помогна. Ако почнете от сега, има надежда до 12 май да сте в достатъчно добра кондиция, за да си спомните… Забравих какво трябваше да си спомните…

To be continued друг път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!