Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Студенти скочиха срещу съюза си

24 март 2013 в 14:52 5579 24

Студенти, организирани от НПСС, на протест на Орлов мост. На този протест бе обявено създаването на Движение
Студенти, организирани от НПСС, на протест на Орлов мост. На този протест бе обявено създаването на Движение "Орлов мост". Снимка: Сергей Антонов

 Студенти от няколко български университета написаха остро отворено писмо срещу представляващото ги Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

НПСС е организацията, която се включи в движение в протестите, а над месец по-късно, на 20 март, организира митинг на езерото "Ариана". Там се роди идеята студентите "да поведат бунта". Към 20 март, при вече притихнали протести, това според НПСС означаваше да обединят различните течения от протестиращите. Ден по-късно председателят на студентската организация Ангел Георгиев обяви, че техен лидер ще стане футболната звезда Христо Стоичков.

 “Ние не желаем студентската общност да бъде свързвана по какъвто и да е начин с тази организация поради следните причини: Въпреки че по закон (Чл. 73а. от ЗВО) тази организация би трябвало да представлява българските студенти, тя е неспособна да защитава общите студентски интереси и в редица случаи дори уронва престижа на студентите с организирането на събития и изказването на позиции, които са в пряк разрез с академичността и студентските интереси, пишат негодуващите срещу НПСС студенти.

 "В част от своята декларация за промяна във висшето образование НПСС поставя искането да получава по 1 евро на семестър от всеки студент, плащането на което да бъде регламентирано в Закона за висшето образование. Ако това искане бъде прието от следващото правителство, то НПСС ще получава допълнително по 560 000 лева на семестър в касата на организацията", пишат още хората извън съюза.

 По-надолу те посочват, че видимата дейност на НПСС се върти около "следните “академични” събития: пищната церемония Мис и Мистър “Академика”, ежегодните спортни зимни и летни олимпиади, както и церемонията “Студент на годината”. На тазгодишната церемония присъстваха над 30 нашумели изпълнители като Криско, Ann-G, Billy Hlapeto & Lexus ft. Dim4ou, Лора Караджова и др."

"Припомняме, че най-масовите студентски протести (през декември 2008, януари 2009, октомври-ноември 2010, февруари 2013) никога не са били организирани от тази казионна организация, а са били дело на неформални студентски групи и студентски организации около каузи", продължава писмото.

"НЕ признаваме НПСС и изборът й за водач на студентите – г-н Христо Стоичков. Призоваваме организацията да приключи с политическите си игри, за да не се наложи да я делегитимираме на улицата”", се заявява в писмото.

НПСС от своя страна разпространи чрез медиите отговор на тези обвинения. Ето част от него:

"През тези почти две години, в които настоящият екип на НПСС се бори за защита на интересите на студентите и докторантите, успяхме да постигнем не малко, напук на проблемите в системата, напук на онези, които са скептично настроени или смятат българския студент за апатичен и безперспективен. Напук на политиците и защитниците на статуквото.'

НПСС посочва, че помогнало за налагане на мораториум за строителство върху студентската спортна база в Равда и инициирало кампания за създаване на Оперативна програма "Наука и образование".

"Ние бяхме в основата на първите инициативи на широко гражданско неподчинение от 1997 г. насам, които блокираха Орлов мост и движението в целия център на столицата. Направихме го през 2011 г. и 2012 г. безусловно и до незабавното налагане на мораториум върху престъпното застрояване на единствената студентска база за водни спортове в гр. Равда, намираща се на територията на НСА „Васил Левски". Днес вече има постоянен мораториум върху строителството на базата на НСА.

Протести през м. Февруари 2013 г. организирахме и проведохме в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!