Партията на протестиращите се оказа двойник

Елица Мартинова 22 март 2013 в 16:39 6360 12

Ангел Славчев и Дончо Дудев, Снимка: БГНЕС
Ангел Славчев и Дончо Дудев, Снимка: БГНЕС

Партията „Демократична гражданска инициатива“, с която хората около Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев ще се явят на изборите, се оказа менте, съобщи Dartsnews.

Партията, която ще е „ракета носител“ на протестиращите, се казва „Демократична гражданска инициатива“. Тя е предоставена на Петров, Дудев и Славчев от председателя й Стефан Пеев.

Инициалите на формацията – ДГИ – явно са запазени умишлено, за да будят асоциация с Движение „Гражданска инициатива“, регистрирана през 1989 г. от емблематичния за демокрацията дисидент Любомир Собаджиев.

Стефан Пеев е членувал в ДГИ на Собаджиев, но е в бил изгонен от нея, както и от СДС-Изгрев.

Пеев е бивш шеф на борда на общинската фирма „Мебел“ по времето на Стефан Софиянски и е участник в приватизацията на дружеството.

На сайта на партията пише: „Демократична гражданска инициатива” е изразител и продължител на идеите на онези български граждани, които в снежния 25 ноември 1989 г. се събраха в Южния парк на София за да заявят, че винаги са се чувствали свободни и независими хора, осъзнаващи, че реализацията им ще бъде възможна само при условие, че и останалите членове на обществото се чувстват такива; те изразиха своето убеждение, че за постигането на това условие е необходимо да бъдат организирани и да работят за установяването на демократичен социален ред“.

По-рано днес OFFNews потърси за коментар един от синдикалните лидери и участник в протестите тази година Пламен Даракчиев. Той разказа повече за партията на Любомир Собаджиев и изтъкна, че изборът на протестиращите е добър, защото Движение „Гражданска инициатива“ се ползва с чисто минало и авторитет. Преди минути OFFNews отново се свърза с Даракчиев, който бе крайно възмутен, защото също бе установил подмяната в имената.

Янко Петров коментира за OFFNews, че за него и хората около него няма значение кое е името на партията. Той бе категоричен, че Стефан Пеев не ги е подвел с името на партията.

"Няма значение каво стои зад абревиатурата на партията. Важното е, че г-н Пеев бе единственият, който дойде при нас и каза: Листите са празни, можете да ги напълните, както искате", каза Петров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!