Здравното министерство на борба със самозапалванията

Вероника Шербанова 21 март 2013 в 18:51 3952 1

Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването

Регионалните здравни инспекции ще оказват психологическа помощ, за да се избегнат зачестилите случаи на самозапалвания в страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Здравните инспекции в страната ще изготвят и ще започнат да прилагат конкретни мерки заради зачестилите случаи на самоубийства в страната. Сред тях са програми за превантивна и терапевтична работа на психолози и психиатри с хора от рискови групи, склонни към самоубийство чрез самозапалване или по друг начин, обясняват от министерството.

Специалисти в областта ще посочват модели на поведение за справяне с кризите и ще помагат да се избегнат случаите на самоубийство. Сред предложенията е и организирането на дни на „отворени врати“ в болниците и консултации в областта на психичното здраве.

Психична помощ ще бъде оказвана и на очевидците на самоубийства, тъй като при тях съществува риск от постравматични последствия, допълват от МЗ.

Плановете за превенция на самоубийствата трябва да са готови до края на седмицата. Изпълняването на начертаните мерки ще се координира от Обществените съвети по психично здраве към всяка Здравна инспекция. 

Решението на здравното министерство за назначаване на дейности за психологична помощ са свързани с поредицата от самозапалили се хора през последния месец.

Вчера 40-годишен мъж се самозапали на стадиона в Ситово, Силистренско. Той получи 90% изгаряния. При приемането му в болница мъжът е казал, че е опитал да се самоубие от отчаяние. 

Това е петият случай на самозапалване от началото на протестите.

Първият случай на самозапалване беше на 19 февруари. Тогава мъж се заля с туба бензин на пешеходната пътека на бул. “България” във Велико Търново. Той почина от изгарянията няколко дни по-късно.

На следващият ден 36-годишният Пламен Горанов се самозапали пред сградата на общината във Варна. Пламен изля върху себе си бензин, ден след като държа реч, в която обвини ТИМ за тежкото положение във Варна. Младият мъж почина във Военномедицинска болница - Варна на 3 март.

Третият случай на самозапалване е от 26 февруари. 53-годишния Венцислав Василев предварително напои дрехите си с бензин, след което се самозапали в сградата на община Раднево. Венцислав почина на 10 март в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. 

На 13 март на живота си посегна Димитър Димитров, който се самозапали пред президентството. Неговото състояние е стабилно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови