Кристиан Кръстев иска отсрочка от ЕС по делото за мултиплексите

Борислава Бибиновска 21 март 2013 в 13:43 4388 1

Кристиан Кръстев. Снимка: Сергей Антонов
Кристиан Кръстев. Снимка: Сергей Антонов

Новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев ще поиска от Еврокомисията отсрочка по повод намеренията й да заведе дело срещу България за мултиплексите за цифрова телевизия.

Предстои допълнителна комуникация с Европейската комисия (ЕК), в която ще помоля за допълнително време, в което да не се стартира наказателната процедура срещу България за конкурса за мултиплексите в Европейския съд в Люксембург,  заяви служебният министър.

През януари ЕК обяви, че ще заведе дело срещу страната ни заради опорочената процедура по издавене на лицензи за мултиплекси за цифрова телевизия.

Комисията установи, че процедурата по даване на разрешения за цифрова наземна телевизия се е основавала на прекалено ограничителни условия, което е довело до изключването на потенциални кандидати.

България вече стартира прехода от аналогова към цифрова телевизия. Планът предвижда пълната цифровизация да приключи до септември тази година.

"Мултиплексите са проблем не на Министерство на транспорта само, а изцяло на държавата като член на Европейския съюз", заяви Кристиан Кръстев.

Той е категоричен, че казусът трябва да се реши в най-кратки срокове. Транспортният министър увери, че са взети всички превантивни мерки, за да не се стигне до дело. 

Междувременно продължават опитите за оздравяване на БДЖ "Товарни превози". Дружеството вече е натрупало 716 млн. лева, заяви Кръстев.

Приблизителните задължения към най-големите кредитори, KfW и облигационерите по втория заем, са от порядъка на по около 35 млн. евро на кредитор, уточни министърът. Той допълни, че плащането по първия облигационен заем е спряно малко преди да бъде изплатен и от 2011 г.  изобщо няма плащания по него.

"Натрупани са допълнително лихви. Задължението по първия облигационен заем в момента е около 6 млн. лв”, конкретизира министърът. 

"Трябва да сме наясно какво става със състоянието на БДЖ, защото бях много обезпокоен от сигналите, които получих от големите кредитори", категоричен бе Кристиан Кръстев. 

По неговите думи кредитори са се оплакали, че са изпаднали в информационно затъмнение и нямат диалог с ръководството на дружеството. В тази връзка Кристиан Кръстев обясни, че в БДЖ ще настъпят известни рокади, за да може дружеството да функционира по-правилно.

"Разбира се, че знам какви ще бъдат рокадите, но когато съм наясно с всеки един детайл, ще ви предоставя информацията", заяви транспортният министър.

На днешната пресконференция Кристиан Кръстев официално представи и екипа, с който ще работи в рамките на служебния кабинет до назначаване на ново правителство.

За свои зам.-министри Кръстев е избрал Албена Лазарова и Валери Борисов, който запазва поста си. Лазарова досега беше парламентарен секретар на транспортното министерство и главен секретар на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация".  За началник на кабинета е назначена Нина Тодорова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови