БСП: ДАНС дала Мирослав Найденов на прокуратурата

Елица Мартинова 18 март 2013 в 16:46 3197 3

Сергей Станишев. Снимка:БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка:БГНЕС

В Софийскa градска прокуратура има входиран сигнал от Държавната агенция за национална сигурност срещу бившия министър на земеделието Мирослав Найденов. Това стана ясно от брифинга на БСП в понеделник.

Според представителя на младежката организация на левицата Явор Гечев, в СГП отлежава сигнал срещу Найденов за злоупотреби в ресорното му министерство, който е подаден от ДАНС.

В петък от БСП припомниха близо 20 сигнала за злоупотреби в управлението на ГЕРБ, за които не е останало време да влязат в Народното събрание. Гечев представи няколко въпроса към Сотир Цацаров:

  1. Има ли в СГП образувано досъдебно производство по входиран сигнал от ДАНС за дейността на Найденов като министър?
  2. Защо е заведено това досъдебно производство и какво пише в сигнала на ДАНС?
  3. Вярно ли е, че има три направления с различни свидетели: за организирана престъпна група за търговия с влияние; за оказване на натиск от висши служители на МЗХ и депутати от ГЕРБ при провеждане на обществена поръчка от ЕС, касаеща нуждите на най-нуждаещите се; за предлагане на подкуп.
  4. Какво точно пише в сигнала на ДАНС , не сочи ли за корупция в МЗХ и ДФ „Земеделие“? 
  5. Има ли длъжностни лица от ДФ „Земеделие“, които са дали показания?
  6. Има ли защитени свидетели по това досъдебно производство и използвани специални разузнавателни средства?
  7. Давани ли са показания към съдия от свидетел, включително за предлагане на подкуп?
  8. Има ли депозиран сигнал до главния прокурор от наблюдаващия прокурор, в който се посочва заплаха от висш политик заради досъдебното производство?

„Искаме да дадем на Сотир Цацаров възможност след абдикацията на това правителство да каже какво се е случвало в държавата“, заяви Гечев.

Левицата постави ултиматум на главния прокурор, като изтъкна, че официалният срок за отговор, с който Цацаров разполага, е двумесечен, но търпението на БСП ще се изчерпи до седмица.

„Ние задаваме съвсем конкретни въпроси, на които прокуратурата може да отговори за седмица. Иначе ще предприемем други мерки“, закани се лидерът на столетницата Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!