БПЦ номинирана за Нобелова награда

18 март 2013 в 08:09 2562 2

Лъчезар Тошев Снимка: bg-patriarshia.bg
Лъчезар Тошев Снимка: bg-patriarshia.bg

Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир за 2013 г. заради спасяването на българските евреи. Това съобщиха от Светия синод.

Лауреатите от номинираните за 2013 г. ще бъдат обявени през месец октомври.

Номинацията е издигната от Лъчезар Тошев, като едно от лицата, на които е дадено правото да номинират кандидати за Нобелова награда за мир, уточняват от Синода.

Лъчезар Тошев е един от най-влиятелните българи в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), пишат от БПЦ. Бидейки в определен период и неин вицепрезидент, и първият българин, комуто се връчва медалът „За заслуги” на ПАСЕ, той е почетен асоцииран член на Асамблеята. По негово предложение в Двореца на Европа редом с бюст-паметниците на най-видните лидери на Европа, наречени „Бащите на Европа”, бе поставен и бюстът на Димитър Пешев, зам.-председател на 25-то Народно събрание на България.

По повод номинацията от Синода пишат:

"През тази година страната ни отбелязва 70 години от спасяването на своите евреи. Българската православна църква е единствената институция, под контрола на Хитлер, която се противопоставя на плана за унищожението на 50 000 невинни граждани у нас по време на Втората световна война. В акцията по спасяването на българските евреи през 1943 година, освен екзарх Стефан и Пловдивският митрополит Кирил, участват 43 депутати от 25-тото Народно събрание, начело със заместник-председателят на българския парламент Димитър Пешев и 21 интелектуалци.

През тази година България отбелязва 70 години от спасяването на своите евреи. Унищожаването на 50 000 невинни мъже, жени и деца по време на най-жестокото преследване за всички времена срещу евреите – Холокоста, бе спряно от цялото българско общество благодарение акцията на 43-ма депутати от 25-тото Народно събрание през 1943г., начело с Димитър Пешев, зам.-председател на българския парламент тогава, и на 21 интелектуалци за отмяна на решението за депортиране, както и на последвалото взимане (съгласно действащата Конституция) на крайното съдбоносно решение от цар Борис III (9 март 1943).

Но инициаторът и духовният двигател за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта е не друг, а Българската православна църква. Нейните архиереи – величавият екзарх СТЕФАН, Пловдивският митрополит КИРИЛ (сетнешен патриарх Български), както и целият Св. Синод на БПЦ играят водеща роля за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони, чрез които се предвиждала дискриминация на евреите. Така напр. митрополит Кирил в пълно архиерейско одеяние и жезъл ляга на релсите пред влака на Пловдивската гара, пълен с невинните български евреи, и заявява, че влакът ще тръгне само когато първо премине през неговото тяло!

Българската православна църква се оказва единствената верска институция, намираща се териториално под контрола на Хитлер, която открито заявява своята позиция. Тази нейна откритост, съвместена с активни обсъждания на заседания на Св. Синод, проповеди и конкретни преписки и действия стимулират българската общественост и въпреки свалянето междувременно на Д. Пешев от поста му в Народното събрание, се формира силен обществен натиск срещу депортацията на евреите. И именно в рамките на диоцеза на Българската православна църква, те биват спасени от посегателствата на антисемитизма. Защото на православния дух е чужд всеки етнофилетизъм и расизъм, но му е свойствено да защитава правото на живот и свобода. Проникнат от този дух, целият български народ ведно застава зад своя духовен водител – Българската православна църква".

Откакто се връчва ежегодно, от 1901 г. досега, Нобеловата награда за мир е присъдена 93 пъти на 124 лауреати, 100 лица и 24 организации, включително на Международния комитет на Червения кръст е удостоен (1917, 1944 и 1963 г.) и Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (1954 и 1981 г.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови