Бойко излъгал за готвения от Доган атентат, но няма да бъде съден

14 март 2013 в 13:39 6340 18

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Информацията, че Ахмед Доган е подготвял атентат срещу Бойко Борисов не е достоверна, но тъй като тя не се базира на класифициран документ, на бившия премиер няма да бъде търсена отговорност за разгласяването й.

Това стана ясно днес от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който огласи резултатите от приключилата прокурорска проверка за изнасяне на информацията за подготвян атентат.

Не е достоверна информацията, че Ахмед Доган е поръчител на атентат срещу Бойко Борисов. Няма данни Доган да е участвал или планирал подобни действия, заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров. Той бе сезиран по инициатива на ДПС във връзка с гръмкото обвинение, което бившият премиер Борисов направи от парламентарната трибуна минута след като бе гласувана оставката на кабинета му на 21 февруари.

В хода на проверкатана Софийската градска прокуратура са взети обяснения от бившия и настоящия директор на Националната разузнавателна служба и е получено становище от ДИКСИ. Ето какви са резултатите:

През 2005 г. в действителност при българските служби са били уведомени за вероятно подготвян атентат срещу Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР. На 8 юни 2005 г. в Националната разузнавателна служба (НРС) чрез неин представител в чужда балканска държава е постъпила информация от чуждестранна разузнавателна служба. Според получения документ по непроверени оперативни данни членове на организираната престъпност в България подготвят атентат срещу Бойко Борисов поради големия брой репресивни мерки от негова страна срещу лица от организираната престъпност. Според получената информация планираният атентат е договорен с Ахмед Доган, който е подготвян да заеме мястото на Борисов.

Сигналът бил предаден на българския офицер за връзка в чуждата държава и представлява лист хартия, на който няма нито подпис, нито печат. Офицерът за връзка предал още същия ден информацията с криптограм, а на 15 юни самият документ пристигнал в България с дипломатическа поща. На базата на сигнала е създадена докладна записка от НРС с гриф "секретно". Тя била изпратена до президента, премиера, министъра на вътрешните работи, директора на НСО.

 В самата докладна записка текстът за връзка на Ахмед Доган с подготовката на евентуалния атентат не съществува, тъй като НРС категорично е приела, че това е информация с изключителна ниска степен на достоверност. Още през 2005 г. директорът на НРС генерал Кирчо Киров запознава устно главния секретар на МВР Бойко Борисов със същността на информацията, но не му предоставя документа, получен от чуждата служба.

В началото на февруари 2013 г. директорът на НРС ген. Драгомир Димитров решава да запознае Бойко Борисов със самия документ, предоставен от чуждата служба. Оттам вероятно той научава за споменаването на името на Доган.

Според ДИКСИ и прокуратурата документът, чието съдържание Борисов обяви в Народното събрание, няма качеството на официален документ, който да съдържа класифицирана информация. Това не е и чуждестранна класифицирана информация, тъй като страната ни няма споразумение с тази държава за обмен на класифицирана информация.

Главният прокурор отказа да назове държавата, от чиято служба е получен сигнала заради принципите на обмен на информация с чужди служби.

Затова прокуратурата няма да образува досъдебно производство за разгласяване на класифицирана информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!