Делян Пеевски иска отново в Следствието

Юлиан Христов 14 март 2013 в 11:36 2980 4

Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС
Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

Бившият вече депутат от ДПС Делян Пеевски най-вероятно ще бъде възстановен на работа като следовател в следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

Това стана ясно от думите на Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия при Висшия съдебен съвет.

Пеевски е подал молба до ВСС да бъде възстановен в следствения отдел на Софийска градска прокуратура, считано от 15 март. Днес беше последния ден на 41-вото Народно събрание, в което Пеевски беше депутат от ПГ на ДПС.

„На г-н Пеевски веднъж му е отказано от състав на по-предишния ВСС. Има решение на Върховния административен съд. Щом това е неговото желание… А какво ще е неговото професионално развитие... Има си разписани норми в закона. Ако ние откажем да възстановим, ще бъдем в нарушение. Той може да иска да си е следовател, може утре да подаде оставка, може да се кандидатира за народен представител. Възможни са тези хипотези”, каза още Тодоров.

Заедно с Ахмед Доган Пеевски вероятно е депутатът, който има най-много отсъствия от парламента. Той се появява изключително рядко на пленарни заседания. Член е на две комисии - правната и тази по вътрешна сигурност и обществен ред. От сайта на Народното събрание става ясно, че през миналия мандат от негово име няма внесени законопроекти или отправени питания в парламентарния контрол. 

Пеевски е сочен за приближен до някои от членовете на ВСС. Според в. "Капитал" Васил Петров (който беше избран от квотата на ДПС) е баща на жената, от която Пеевски има дете. Самият Пеевски е бил колега с председателя на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, а пък председателят на ВАС Георги Колев винаги се е ползвал с подкрепа от изданията на майката на Пеевски - Ирена Кръстева. 

Ако Пеевски бъде върнат в Столичното следствие, началник ще му бъдее Петьо Петров, популярен като Пепи Еврото. По информация на OFFNews роднина на следователя работи във вестник, собственост "Нова българска медийна група", която е собственост на майката на Пеевски.  

Делян Пеевски се води на щат като следовател от април 2005 г. Половин година по-късно той бе освободен, защото стана зам.-министър на бедствията и авариите. След като се раздели с поста на заместник на Емел Етем, той подаде молба да бъде възстановен на работа в Следствието, но ВСС отказа. Върховният административен съд отменя решението на съвета и задължава ВСС да го върне на работа в следствието. След края на мандата на тройната коалиция през лятото на 2009 г. Пеевски отново бе възстановен като следовател, но само няколко дни по-късно бе избран за депутат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови