Николай Милошев става образователен министър

Владимир Йончев 12 март 2013 в 14:25 6852 7

Проф. Николай Милошев, Снимка: БГНЕС
Проф. Николай Милошев, Снимка: БГНЕС

Зам.-председателят и главен научен секретар на БАН проф. Николай Милошев е новият министър на образованието, научи OFFNews.

Самият проф. Милошев потвърди в телефонен разговор с репортер на OFFNews, че той ще е новият министър.

"Дайте ми един-два дни, за да вляза в министерството и да мога да кажа нещо умно", каза той в отговор на въпроса на OFFNews кои ще са приоритетите в работата му като министър в оставащите месеци до парламентарните избори.

Проф. Милошев обеща пресконференция в първите дни след назначаването му, на която официално да представи приоритетите си.

Николай Милошев е и зам.-председател на Института по геофизика, геодезия и география и е експертът, който най-често говори по темата за земетресенията.

Негов заместник ще бъде Мариана Банчева от Националната мрежа за децата, където е координатор „Детски политики – образование и здраве”.

Два часа преди президентът Росен Плевнелиев да обяви състава на служебния кабинет, OFFNews вече знае голяма част от имената на министрите в него.

Премиер със сигурност ще е Марин Райков, за когото вчера OFFNews първи съобщи. Посланикът ни във Франция бе зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов.

Първоначално Марин Райков е бил харесан за външен министър, но в процеса на разговорите се е стигнало до решението да поеме премиерския пост.

Както OFFNews пръв съобщи, вътрешен министър става Петя Първанова, директор на Дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество” в МВР. Именно тази дирекция беше ангажирана с преговорите за влизането ни в Шенген, които се провалиха.

Министерството на земеделието и храните поема проф. Иван Станков – ректор на Тракийския университет в Стара Загора.

Министър на културата става Владимир Пенев, който играе в сериала "Под прикритие" ролята на доброто ченге Попов.

Министър на транспорта ще е Кристиян Кръстев. Кръстев е едно от последните назначения в кабинета на ГЕРБ. Той бе назначен за зам.-министър на 16 януари 2013 г. на мястото на Камен Кичев, чийто пост бе вакантен повече от година.

Кръстев е бивш изпълнителен директор на Уиз Еър - България. Жена му Таня Димитрова бе назначена от Бойко Борисов за областен управител на Ямбол, а после стана посланик в Хърватия.

Министър на финансите ще бъде подуправителят на БНБ Калин Христов.

Към момента редакцията още няма сигурно потвърждение кой ще бъде новият министър на спорта. Там се избира между плувеца на дълги разстояния и многократен шампион Петър Стойчев и Васил Иванов - Лучано.

За военен министър се коментират имената на Бойко Ноев и Тодор Тагарев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови