Служебният кабинет - предпоследна версия (Обновена в 21 ч)

11 март 2013 в 14:24 6175 9

Ради Найденов
Ради Найденов

OFFNews научи няколко от имената, които се обсъждат като участници в служебния кабинет.

Той ще бъде обявен официално утре в 16 часа от президента Росен Плевнелиев.

Сутринта преди това ще има заседание на най-близките хора на президента, на което ще бъде взето последното решение.

Допреди него всички имена все още могат да се смятат за сравнително несигурни.

Въпреки тази уговорка, си позволяваме на разкажем за имената, които са се обсъждали в последните дни и които към момента имат определени шансове да влязат в служебния кабинет.

Министър - председател

Към момента има 3 актуални кандидатури.

Първата е на Ради Найденов - бивш зам.-военен министър и началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски. В момента Ради Найденов е посланик в Берлин, а преди това в продължение на 6 години бе посланик в Австрия. Смята се, че той ще получи подкрепата на Германия, след като първоначалния фаворит за служебен премиер Меглена Плугчиева, също известна с добрите си връзки с Германия, е отказала предложението.

Марин Райков

Името на друг дипломат от кариерата също се върти като кандидатура за премиер. Марин Райков е бивш посланик във Франция и зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов.

Райков е човекът, който заедно с покойния президент на Македония Борис Трайковски, тогава също зам.-министър на външните работи, разреши езиковия спор с Македония.

Публична тайна е, че Райков бе в правителството на Костов от квотата на ВМРО, която по това време бе съюзник на СДС. Канидатурата му не е сондирана с ВМРО, което поставя под съмнения версията, че с Райков се търси вариант националистическите формации да успокоят протестите.

 

 

Илиян Михов Илиян Михов

Третото обсъждано име е на Илиян Михов, професор в университета INSEAD в Сингапур. Името на Михов се завъртя още в първите дни след оставката на Борисов. Михов бе канен от Борисов за вицепремиер по европейските фондове в началото на мандата му.

 

 

 

 

  

Жена оглавява МВР

Петя Първанова Петя Първанова

Петя Първанова, директор на Дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество” в МВР се спряга за поста на вътрешния министър Цветан Цветанов.

За фаворит за поста досега се смяташе началникът на кабинета на президента и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Той се ползва с безусловното доверие на президента, но е взето решение хора от президентската администрация да не се включват в служебния кабинет.

 

 

Министър на самолетите

Изключителна драма се вихри около поста на служебния военен министър, тъй като там е най-големият финансов интерес.  ГЕРБ и досегашния военен министър Аню Ангелов се опитват да наложат за военен министър Бойко Ноев, който бе министър и в правителството на Иван Костов.

От новия военен министър ГЕРБ очакват да сключи договора за покупката на стари самолети за около 700 милиона лева по безпрецедентната схема с договор между 2 правителства. Първоначалната неофициална договорка е да купим 9 самолета F-16 трета ръка от Португалия. Реалната им цена е близо 10 пъти по-ниска от цената, която България се готви да плати. Сумата обаче ще се плаща от следващите няколко правителства, а правителството, което ще я сключи ще прибере комисионните.

Вече бе пробвано Бойко Ноев да се лансира за съветник на президента на мястото на възрастния генерал Стоимен Стоименов, срещу когото тече масирана атака заради биографията му отпреди 1989 г.

Двама отказали

Все още се търси кандидат за поста социален министър, след като и двамата фаворити за поста са отказали. Единият е бил Иван Нейков, който пред OFFNews потвърди за поканата, но каза, че не е в състояние да изостави сегашните си ангажименти. OFFNews се свърза и с другия поканен за поста, който призна, че е имало разговори, но помоли да не се спекулира с тях.

Социалните партньори, които са уведомени за отказите на двамата фаворити, предположиха, че след тях постът ще бъде предложен на съветника на президента по социалните въпроси Деяна Костадинова. Източници от президентството категорично опровергаха тази версия. Официалното обяснение е, че нито един член на президентската администрация няма да участва в служебния кабинет. 

Земеделие

Между две кандидатури ще избере президентът утре земеделски министър. Плевнелиев продължава да се колебае между проф. Пламен Мишев от УНСС и проф. Иван Станков - ректор на Тракийския университет в Стара Загора.

Мишев бе избран за председател на Изпълнителния съвет на фонд "Научни изследвания" от министерствалия броени дни министър на образованието в оставка акад. Стефан Воденичаров. Преди това проф. Мишев бе зам.-ректор на УНСС (2003-2011), съветник на президента Георги Първанов и бивш депутат от “Коалиция за България”.

Финанси

Любомир Дацов е най-вероятният финансов министър. Той бе заместник министър на финансите в продължение на 6 години  - между 2003 и 2009 година.

За поста е било обсъждано и името на Мария Капон.

В последните часове на деня се завъртя още едно име - на подуправителя на БНБ Калин Христов.

Спорт

Васил Иванов - Лучано е бил поискан за министър на спорта от голям брой спортни федерации. Те са изпратили писмо до президентството, в което са обяснили, че по времето на Лучано като министър спортът у нас е бил в най-добро състояние. Към момента OFFNews не разполага с данни дали президентът ще се съобрази с искането им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!