Кой кой е сред кандидатите за нов папа

Борислава Бибиновска 11 март 2013 в 12:04 5001 1

Избират новия папа утре. Снимка: Reuters
Избират новия папа утре. Снимка: Reuters

Конклавът за избора на новия папа ще започне на 12 март, съобщиха от Ватикана.

Говрителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди уточни, че решението конклавът да бъде свикан във вторник е било взето със съгласието на мнозинството от кардинали.

Изборът

Конклавът се провежда в Сикстинската капела в Апостолическия дворец. Наследникът на Бенедикт XVI трябва да бъде избран със 77 гласа или 2/3 от вота. Според каноните на католическата църква на ден могат да се проведат до четири вота. Обикновено се провеждат два тура - сутрин и вечер. 

Изборът на папа става с таен вот. На всяка бюлетина пише на латински: “Избирам за папа:…”, като всеки един от кардиналите собственоръчно трябва да впише името на своя фаворит. Бюлетината се сгъва два пъти и се поставя в урна.

Избирателните бюлетини се изгарят в края на гласуванията – сутрешното (около 12 ч.) и следобедното (19 ч.), а не след всяко отделно гласуване. Бюлетините се поставят в чугунена камина, в която се добавя специално вещество, което придава бял или черен цвят на дима. Ако след преброяване на гласовете, няма мнозинство, димът се оцветява в черно. Ако е избран нов папа, димът се оцветява с бяло и е съпроводен от тържествен звън на камбаните. Един от кардиналите, предварително упълномощен да представи новия папа, излиза пред вярващите на пл. “Св. Петър” и с думите “Habemus Papam” (б.р. „Имаме папа“) оповестява името на новия понтифик (в буквален превод “строител на мостове”). В рамките на половин час новоизбраният папа трябва да се появи на балкона на базиликата “Св. Петър”, за да поздрави и благослови всички.

Претендентите

Новият папа ще бъде излъчен между 115 кардинали на възраст до 80-години.  На конклава няма да присъстват индонезийският кардинал Джулиъс Риялди Дармаатмаджа, който няма да се включи в избора на папа по здравословни причини, и британският кардинал Кийт О'Брайън, който подаде оставка след скандала за "непристойно поведение". Според запознати на оттегляне папа Бенедикт не е посочил свой заместник. Сред най-спряганите претенденти за папа са следните кардинали:

 

Жоало Браз де Авиз, бразилски кардинал 

Роден е в Санта Катерина през 1947 г. Става кардинал през 2012 г. Като духовен водач Жоало Браз работи за подпомагането и грижата за бедните.

Той е ревностен католик и е известен с по-консервативните си възгледи. Сигурно затова и от британската медия Би Би Си отбелязват, че бразилският кардинал няма туитър акаунт.

 

 Тимъти Долан, американски кардинал

Роден през 1950 г. в Сейт Луиз, щата Мисури. Името му попада в класацията за 100-те най-влиятелни личности за 2012 г.

Долан е консервативен и харизматичен духовник, който се слави с диалогичност, силна лична позиция и добро управление на Църквата.

 

 

Анджело Скола, милански кардинал

Роден е през 1942 г. в Милано. След оттеглянето на папа Бенедикт, Скола бе сред най-спряганите за негов наследник. Става кардинал през 2003 г. Миланският кардинал винаги е бил сред приближените на Бенедикт. Скола бе и близък на папа Йоан Павел II. Италианският кардинал е един от най-еродираните висши духовници - той е психолог и теолог. Ползва се с уважението и доверието на събратята си, а в Италия залагат големи надежди именно италианец да е следващият папа.

 

Одило Шерер, бразилски кардинал, архиепископ на Сао Пао

Роден е през 1941 г. Шерер е спряган за най-възможният кандидат от Латинска Америка. Бразилският духовник от немски произход е определян за модернизатор, който обаче успява да спазва църковните доктрини. Според мнозина Шерер е идеалният избор за нов папа извън пределите на Европа, който ще съумее да убедини католиците от цял свят. 

 

Леонардо Сандри, аржентински кардинал

Роден е през 1943 г. в Буенос Айрес. Кардинал Сандри също е силна кандидатура за папския престол. Той има италиански корени, силни контакти и познанства във Ватикана. Сандри е известен като диалогичен и дипломатичен духовен водач.

Придържа се към старите традиции, като насочва Църквата към новите промени.

 

 Питер Турксън, ганайски кардинал

Роден е през 1948 г. в Западна Гана. Турксън е първият ганайски кардинал, избран през 2003 г. След оставката на Бенедикт в публичното пространство се заговори, че вероятността новият папа да е от африкански произход е голяма. Турксън е смятан за модерен духовник, харизматичен и диалогичен, с чувство за хумор. Ганайският кардинал е отворен към хората и има добри взаимоотношения с Ватикана.

 

Кристофър Шонборн, австрийски кардинал

Роден през 1945 г. Смятан е за едно от протежетата на папа Бенедикт. Според слуховете шансовете на Шонборн не са особено големи. Австрийският кардинал е отворен към реформи на Църквата и безкомпромисен към сексскандалите. Ползва се с уважението на останалите три религиозни общностни-православието, мюсюлманството, юдаизма. 

 

 Луис Тагле, филипински кардинал 

Роден през 1957 г. Тагле става кардинал през 2912 г. Той е харизматичен и усмихнат духовник, определян като "кардинала на народа". Филипинският духовник винаги е следвал стриктно църковните канони. Той смята, че Църквата трябва да открие силата на мълчанието. Според него скандалите и противоречията не дават отговори на въпросите, които обикновените хора задават и не показва пътя на нуждаещите се. 

 

Папа Бенедикт XVI се оттегли от Църквата на 11 февруари 2013 г. Решението му бе неочаквано както за самите вярващи, така и за приближените до Ватикана духовници. Като мотив за своето преждевременно оттегляне Бенедикт посочи влошеното си здравословно състояние и невъзможността си да ръководи Църквата.

Бенедикт бе сред приближените на покойния вече папа Йоан Павел II. Затова не бе изненада, че след смъртта на поляка, именно 78-годишният Йозеф Ратцингер е избран за негов наследник. По време на краткото си 8-годишно папство Бенедикт не успя да се превърне в харизматичната и обичана от всички личност, каквато бе Йоан Павел. Мнозина го критикуваха, че има спорни виждания по обществени проблеми като например гей браковете. Папа Бенедикт не успя да се пребори и с гей скандалите, които породиха множество съмнения в единството и вярата на Римокатолическата църква и доведоха до аферата "Ватилийкс". Несъмнено обаче папата се стремеше да води диалог с обикновените хора. Заради влошеното си здравословно състояние не успяваше да пътува по света, но затова пък от Ватикана отвориха акаунт в социалната мрежа  Туитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови