Почина самозапалилият се в Раднево

Вероника Шербанова 10 март 2013 в 09:27 4073 3

Болница, Снимка: БГНЕС
Болница, Снимка: БГНЕС

53-годишният Венцислав Василев, който се самозапали в Раднево в края на февруари, почина рано тази сутрин. Това съобщиха от Клиниката по изгаряния в Университетска болница “Св. Георги” в Пловдив, цитирани от “Фокус”.

Венцислав е починал в малко след 4 часа тази сутрин заради дълбоките изгаряния, които получи.

53-годишният мъж се самозапали в сградата на община Раднево във вторник, 26 февруари. Той получи 75% изгаряния и беше откаран в тежко състояние в болница “Свети Георги” в Пловдив.

Кметът на града д-р Юлиан Илчев обясни, че мъжът е социално слаб, безработен. По думите на Илчев Венцислав до този момент не е искал среща с него и не е издигал някакви искания или лозунги срещу общината.

Живеел на семейни начала с жена, имал пет деца. Обитавал общинско жилище, но плащал навреме сметките си. През есента е работил по програмите за временна заетост на археологически обект в Радневско. В момента обаче и той, и жена му били без работа.

Когато влязъл в сградата на общината мъжът се обърнал към служителката на пропуска и казал: “Искаш ли да се запаля”, след което лумнал в пламъци. Мъжът предварително е напоил дрехите си с бензин.

Охранител на общината скочил да гаси мъжа, но пламъците бързо го обхванали. Разнесъл се силен дим в коридорите на общината. Веднага пристигнала и линейка, но Венцислав вече имал тежки изгаряния.

Самозапалилият се мъж беше опериран на 28 февруари, за да се облекчи кръвоснабдяването на горните му крайници и на гръдния му кош, но и след тях той остана на апаратна вентилация в реанимационния сектор на клиниката.

На 4 март от Университетската болница в Пловдив съобщиха, че Венцислав е изпаднал в клинична смърт и състоянието му е критично.

Самозапалването на Венцислав Василев е третият подобен случай за последните месеци.

На 4 март почина Пламен Горанов, който се самозапали пред общината във Варна в знак на протест срещу ТИМ и кмета на града Кирил Йорданов на 20 февруари.

Близо 70 000 души излязоха на протест срещу Йорданов миналата неделя. Тази седмица Кирил Йорданов подаде оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!