Емо Фаса напуска ГЕРБ

Вероника Шербанова 08 март 2013 в 11:26 4734 8

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Снимка: БГНЕС
Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров напуска партията и няма да бъде включен в листите за следващия парламент, съобщи „Труд“.

Приключвам с политиката и не искам повече да се занимавам с партии, заявил по време на събрание на областната структура на София-област Емо Фаса.

Ръководството на ГЕРБ вече било решило да не го включва в листите за следващия парламент, което съвпадало с неговото желание, пише изданието.

Емил Димитров вече бил обсъдил оттеглянето си от политиката с премиера в оставка Бойко Борисов.

Миналата седмица на сбор на Българския ловно-рибарски съюз в Елин Пелин пък Димитров станал почетен председател на съюза. На събора Емо Фаса уведомил ловците и рибарите, че вече няма да защитава интересите им в Народното събрание и е добре да си намерят ново лоби.

Неговите колеги са на мнение, че Димитров по всяка вероятност е на път да основе нова партия. Според слуховете в нея щели да влязат също Валентин Златев и Гриша Ганчев.

Емо Фаса отрича да стяга нова формация. Това, че с някого сме приятели, не означава, че ще правим партия, заявил той.

Потърсихме за коментар Емил Димитров, но днес той не е в парламента, а телефонът му е изключен. Председателят на ГЕРБ Красимир Велчев отказа да коментар с думите, че не може да коментира решенията на някой друг, с които не е запознат. Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов също обясни, че не може да говори за решенията на други хора.

Информацията "с половин уста" бе потвърдена пред OFFNews от Николай Георгиев, също представител на областната структура на ГЕРБ, присъствал на събранието. На въпрос дали Димитров е обявил публично самоотвода си Георгиев отвърна "това е лично решение на един човек, на което всеки има право". Депутатът заяви, че няма представа дали колегата му сам е взел решението или е бил поканен да се оттегли. "А и не бих искал да коментирам такива неща, защото редиците на партията сега трябва да се мобилизират и да се готвят за предстоящите избори".

Синият депутат Димо Гяуров пък посочи, че му се струва логично Димитров да е взел такова решение, тъй като знаел, че вече няма да се вреди в ничия листа.

Името на Емил Димитров, който е зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие и гори, многократно се замесва през последните години в опити за прокарване на лобистки текстове в различни закони. Сред тях са и скандални промени в Закона за горите, чрез които се внасят изменения и в Закона за лова. Димитров оглави контрапротестите срещу ветото на президента за Закона за горите. По време на протеста той изрази несъгласието си с наложеното от президента вето върху Закона за горите и заяви, че не вижда нищо противоконституционно в приетия закон. “Зад добрите намерения на тези млади хора на “Орлов мост” прозират други интереси!”, каза тогава той.

Той посочи, че и президентът, и “младите, които излязоха на Орлов мост”, са били подведени и не са разбрали същността на закона.

Емил Димитров беше разследван за конфликт на интереси от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) във връзка с прокарването на поправки в няколко закона. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови