В кои институции ни трябва гражданска квота

Атанас Кацарчев 05 март 2013 в 18:21 5853 26

Атанас Кацарчев
Атанас Кацарчев

 

Автор: Атанас Кацарчев

Цивилизована държава е само тази държава, в която силните се грижат за слабите, болните, децата и възрастните. Държава, която предоставя равни възможности за достъп до образование, здравеопазване, работа и адекватно заплащане на труда. Държава, в която върховенството на закона е факт. Държава, в която човекът е Човек.

Настъпи времето, в което гражданите трябва да получат представителство във всички държавни контролни и надзорни органи. Явно е, че парламентарната декорация (извинете, демокрация) не работи в полза на гражданите. Корупцията, слугинажът и липсата на елементарен морал пред обществото безспорно доказаха, че събирането на едно място на хора, поставени по политически, монополни и олигополно удобни причини и вземащи решения за съдбата ни в ущърб на всички нас, не водят до баланс на интересите в обществото. Напротив - те създават излишно напрежение и нарушават основните ни граждански права и свободи.

Нека всички активни граждани и граждански сдружения да се активизират, да се съюзят и да подкрепят промяна в законодателство, с което да се даде право гражданите, чрез свои представители да участват с право на глас в заседанията на съответните контролни и надзорни органи. Ето част от най-важните съвещателни органи:

НОИ (Национален осигурителен институт) – В Надзорния съвет участват синдикати, работодатели и държавата. Вземат се решения, свързани с осигурителната система – а няма гражданска квота!

Всички знаем какво е да отглеждаш дете и как оцеляват пенсионерите в България – оставени са на произвола на съдбата. Осигурителната система е пред фалит. За период от около 10 години сумата, която държавата дава на НОИ, от нашите данъци, от 500 млн. лв е нараснала на 5 000 млн. лв – 10 пъти! И пак всички са еднакво бедни.

НЗОК (Национална здравноосигурителна каса) – В Надзорния съвет участват един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, двама представители на представителните организации на работниците и служителите, двама представители на представителните организации на работодателите и 4 представители на държавата, един от които е изпълнителният директор на Националната агенция за приходите – вземат се решения, свързани със системата на здравеопазване – недостатъчно представителство на гражданите!

Системата на здравеопазването работи срещу обществения интерес – изгонихме всички български лекари специалисти и качеството на услугата е жалко! Говорим за здравето на хората. Лекарите оцеляват и пациентите оцеляват напук на системата. Докога?

Някой да обясни и да взе адекватни мерки защо лекарствата в България са толкова скъпи? Какво стана с прословутото разследване за цените на лекарствата? Къде са виновните? И в чии джобове отидоха парите ни?

Министерство на образованието – няма гражданска квота!

На мен не ми е ясно как и кой взема решения за съдбата на децата ми. Кой измисля програмите, предметите, съдържанието? Ясно ми е, че ние и децата ни трябва да станем разногледи, за да намерим „избраните” от учителите „одобрени” от МОН учебници. Неразбираемо защо децата трябва да учат по различни учебници и какво се случва, ако детето смени училището?

Нарушава се Конституцията, в която пише, че образованието е безплатно, като в същото време камари помагала и други материали трябва да се купуват и то за не малко пари?

Какво е това количество висши учебни заведения и докъде стигна качеството на образованието? Защо детето ми трябва задължително да ходи на детска градина от 4-тата си годишнина? Да не би родителите да се дебили? А кой ще ги учи тези деца и в какви условия?

Предлага се с парите на бедните хора да се „субсидират” частните училища, в които са децата на богатите! Защо? Защото богатите нямат пари и трябва „простият” народ да ги подпомогне!

НСТС (Национален съвет за тристранно сътрудничество) - обсъжда и дава мнения по проекти на нормативни актове, уреждащи въпросите на трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, здравословните и безопасните условия на труд, заетостта, безработицата и професионалната квалификация, общественото и здравното осигуряване, доходите и жизненото равнище, въпроси, свързани с бюджетната политика, социалните последици от преструктурирането и приватизацията. Осъществява консултации и сътрудничество на национално равнище по въпросите на трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения, както и по въпросите на жизненото равнище, координира работата на национално равнище по програми, отнасящи се до въпросите на социалния диалог, с национално и международно финансиране, в които участват всички представени в Националния съвет за тристранно сътрудничество страни. Това е комисията, която обсъжда всички жизнено важни за обществото въпроси - няма гражданска квота!

Явно гражданите не са важни за държавните ни чиновници, които сме избрали да ни представляват, а може би по-скоро нямат нужда гражданите да знаят какво се случва! Обсъждането на въпроси, свързани с бюджета на държавата, гражданските ни права, данъците, осигуровките, пенсионната възраст, правата на децата, процедурите при ново законодателство и т.н. Информацията е недостъпна! Тя се филтрира и поднася удобно за тези, които управляват.

ДКЕВР (Държавна комисия за енергийно и водно регулиране) и КРС (Комисия за регулиране на съобщенията) – регулиране на монополи. Няма гражданска квота!

Как държавата ни защитава? А дали иска? Днес сме свидетели на безпрецедентен гняв народен и безпомощност от страна на държавата да се справя както с цените на монополите, така и с контрола върху качеството на услугата и надутите ни сметки, които първо трябва да платим, за да имаме правото да обжалваме лъжите на монополистите, независимо дали говорим за ток, вода, бензин, телефони и други.

КЗК (Комисия за защита на конкуренцията) и КЗП (Комисия за защита на потребителите) – без коментар! Няма гражданска квота!

Имитиращи дейност структури, които нямат нищо обща с наименованията си.

Кого или от кого са защитили? Може би защитавайки интересите на монополите, не им остава време да се занимават с проблемите на „простите” граждани.

Комисията за защита на потребителите – как същата реагира в момента?

Мълчат като партизани на разпит! А те трябва да предвождат протестите на гражданите! Може би не им стиска! Е, тогава какъв е смисълът от съществуването на комисия, която не защитава гражданите? Разходете се до който и да е магазин и прочетете гаранционните срокове, колко от тях са под две години? А какво има изписано на опаковките – масово са на всички други езици, ама не и на български. Да не говорим за сроковете на годност на меса и други продукти, които се преработват и се продават след това като кайма и други полуфабрикати.

КЗД (Комисия за защита от дискриминация) – тук ударихме кьоравото. Кога защитава комисията и от коя дискриминация? Няма гражданска квота!

Дали сме дискриминирани по отношение на достъпа ни до здраве, до образование, до общински и държавни услуги – като навсякъде се искат пари, въпреки че си плащаме данъците?

Дали сме дискриминирани, че имаме дупки по пътищата и си трошим колите, след което КАТ ни пише акт, че караме с несъобразена скорост.

Дали сме дискриминиране, че децата ни трябва да посещават детски градини, а общините ни карат да се състезаваме кой ще се запише пръв и ще даде известна сума под масата?

Дали сме дискриминирани, че броят на бездомните кучета надвишава броя на домашните? И търсим виновните другаде!

Дали сме дискриминирани, че престъпността расте, безработицата расте и няма условия за оцеляване, че цели региони са изоставени?

Има още комисии, агенции и органи, но не е мястото тук да ги изброявам всички. Абсолютно същото е и при упражняване на местната власт.

Време е законите наистина да отразяват народната воля! Време е органите, упражняващи власт да служат на народа е не против!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!