Спонсор на ГЕРБ взима гарата в Пловдив

Нели Чолашка 05 март 2013 в 18:30 5125 3

Автобуси, Снимка: БГНЕС
Автобуси, Снимка: БГНЕС

Правителството в оставка ще гласува на едно от последните си заседания утре отдаването на концесия на ж.п.  гарата в Пловдив на ДЗЗД „Железопътна гара – Пловдив”.

Собственик на фирмата, която взима концесията е Миролюб Столарски, покрай който се завъртя скандал в Столичната община при развалянето на договора между кметството и фирмата на Столарски "Карат-С", която обслужва линии на градския транспорт в София.

Администрацията на общината предложи, а мнозинството на ГЕРБ гласува да бъдат изплатени 3.2 млн. лв. лихви по дължими суми на "Карат-С". По сигнал на опозицията и след проверка се оказа, че общината дължи лихва 600 хил. лв.

Заради този скандал кметът на София Йорданка Фандъкова поиска оставките на двама души от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и направи последното предупреждения за уволнение на зам.-кметовете по транспорта Любомир Христов по финансите Дончо Барбалов. 

Опозицията в СОС обяви, че по този начин ГЕРБ се разплаща със своя спонсор Миролюб Столарски и напомниха как Столарски символично връчи ключ за новите автобуси на "Карат-С", след като спечели конкурса за доста автобусни линии в София. После се оказа, че договорът е лош, а автобусите - къси.

"Цел на концесионирането на обекта е обезпечаването на достатъчни по размер свежи инвестиции от страна на частния сектор, с възможност за дългосрочно развитие на гарата по европейските и международни норми и стандарти за подобен род обекти – въвеждане на нови технологии и ноу хау в управленския подход на ж.п. гарите, пише в проекторешението на правителството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!